Fed spreman poduzeti dodatne mjere potpore

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2011. u 18:05

Američka središnja banka Fed spremna je poduzeti dodatne mjere kako bi poduprla krhki oporavak gospodarstva koji koče slabo tržište rada i financijske nevolje u Europi, kazao je danas Fedov čelnik Ben Bernanke.

“Odbor će i dalje pomno pratiti trendove u gospodarstvu i spreman je po potrebi poduzeti dodatne mjere kako bi potaknuo snažniji gospodarski oporavak u kontekstu stabilnosti cijena”, izjavio je Bernanke. S obzirom na anemičan rast zapošljavanja koji je prigušio povjerenje potrošača, guverner američke središnje banke pozvao je zastupnike američkog Kongresa da u kratkoročnoj perspektivi ne krešu javnu potrošnju previše naglo u sklopu nastojanja da smanje deficit u dugoročnoj perspektivi.

Upozorio je da će vladino kresanje potrošnje vjerojatno značajno zakočiti najveće svjetsko gospodarstvo, koje je u prvoj polovini godine u prosjeku raslo po stopi nižoj od jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. “Važan je cilj izbjeći fiskalne mjere koje bi mogle zakočiti aktualni gospodarski oporavak”, naglasio je Bernanke.

Financijske nevolje u Europi i dalje predstavljaju rizik za rast američkog gospodarstva i već su prigušile raspoloženje kućanstava i poduzeća, konstatirao je Fedov čelnik. Među ostalim faktorima koji sprečavaju snažniji rast izdvojio je slabi sektor nekretnina i postroženu kreditnu politiku.

Izgledi za skoro poboljšanje stanja na tržištu rada po njegovoj su ocjeni priblično slabi. “Aktualni pokazatelji, uključujući nove zahtjeve za isplatom osiguranja za nezaposlenost i ankete o planovima zapošljavanja ukazuju na veću vjerojatnost da će rast zapošljavanja u narednom razbolju biti slabiji”, rekao je u govoru pred zajedničkom odborom Kongresa za gospodarsku politiku.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close