FBiH u 2011. kreće s privatizacijom HT Mostara i BH Airlinesa

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2010. u 17:00

Agencija za privatizaciju FBiH za iduću godinu, uz većinu poduzeća čija privatizacija nije provedena ove godine, planira prodati HT Mostar i dio državnog kapitala BH Airlinesa.

“Mislimo da jedan telekom bez drugog ne može ići, ali Vlada će reći hoće li tu uvrstiti BH Telecom. HT Mostar je uvršten na prijedlog ministra prometa i komunikacija”, rekli su u Agenciji, prenose Nezavisne novine. Iako je ranije ocijenjeno da je ovogodišnji plan bio nerealan, njegovo preslikavanje u narednu godinu, uz dodatak nekoliko tvrtki, izvršeno je jer se u Agenciji nadaju da će nova vlada “zauzeti ispravan smjer”, odnosno donijeti odluke o privatizacijama. Inače, iduće godine predviđena je privatizacija 11 tvrtki u kojima FBiH ima svog kapitala, a svaki plan Agencije usvaja Vlada.

“Sve te tvrtke koje su planirane za 2011. godinu trebale su bi biti privatizirane i prije deset godina. Uvjetovani smo odlukama Vlade FBiH. Vlada ih sporo donosi. Prenijeli smo plan iz ove godine, pa neka biraju šta hoće”, rekao je Drago Vrbić, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju FBiH.

Ekonomski stručnjak Duljko Hasić istaknuo je da se plan Agencije ponavlja tri-četiri godine i da ništa ne opravdava nerealno planiranje. Smatra da Agencija mora odrediti šta je to realno prodati, pa sve snage usmjeriti na traženje kupaca i partnera, umjesto što stavlja na prodaju milijardu KM kapitala za jednu godinu, a potom izvještava kako nije bilo moguće realizirati plan i za to prima plaću.

Osim prodaje svih 50,1 posto državnog kapitala HT Mostara, te dijela kapitala BH Airlinesa, koji treba biti ponuđen na burzi, plan Agencije za privatizaciju dopunjen je prodajama na burzi cjelokupnog državnog kapitala Fabrike duhana Sarajevo, Energopetrola i Sarajevo-osiguranja.

Iz ove u iduću godinu prenesena je prodaja Aluminija, Hidrogradnje, Energoinvesta, Šipad eksport-importa, Remontnog zavoda Travnik, Unisa, te preko burze i Bosnalijeka. Privatizacija Fabrike duhana Mostar i KTK Visoko je “izbačena” iz plana, ali u Agenciji kažu da ne znači da neće biti obuhvaćene ako se javi investitor.

Prodaja paketa dionica preko burze svih kompanija u kojima država ima manjiski kapital uvrštena je, kako kažu u Agenciji, kako bi Vlada dobila novac za eventualnu sanaciju proračuna. “Plan privatizacije i program rada Agencije za privatizaciju FBiH za 2011. godinu vjerojatno će razmatrati Vlada FBiH u novom sazivu. Stoga se može očekivati i njegova dorada”, priopćeno je iz ove agencije nakon sjednice njenog upravnog odbora.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close