FBiH: APF-u sporan kredit Energopetrola

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2010. u 17:00

Agencija za privatizaciju FBiH uputila je revizorskoj kući Deloitte primjedbe na revizorsko izvješće o izvršenju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola.

Deloitte je, tvrde u Agenciji, prihvatio kreditno zaduženje Energopetrola kao izvršenje obveza konzorcija Mol/ina, koji je 2006. godine potpisao ugovor o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije. “U izvješću se navodi kako je Energopetrol digao kredit. Dakle tvrtka se zadužila i to mora vratiti uz kamate, a revizor je to prihvatio kao da je konzorcij izvršio obveze investiranja”, kažu u Agenciji za privatizaciju, prenosi Poslovni portal.

Primjedbe na revizorsko izvješće, koje je Vladu FBiH i konzorcij Mol/ina koštao oko 57.000 KM, uputili su i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo. U resornom ministarstvu ističu kako im je nejasno u kojem obujmu su izvršene investicije, te kako su primjedbe dostavljene kako bi dopunili izvješće, nakon čega bi Vlada trebala donijeti zaključke. Agencija je zatražila i pojašnjenja odakle je isplaćeno 4,5 milijuna KM za otpremnine radnicima Energopetrola.

“Revizori trebaju eksplicitnije reći što po ugovoru o dokapitalizaciji znači ulaganje 150 milijuna KM, odnosno znači li to kako će konzorcij donijeti taj novac u Energopetrol i za taj iznos povećati vrijednost poduzeća ili će tvrtka uzeti kredit pa se zadužiti”, rekao je Nezavisnim novinama tajnik Ministarstva energije, rudarstva i industrija FBiH Stipo Buljan.

U Energopetrolu su potvrdili kako su uzeli kredit od svojih suvlasnika Mola i Ine, te time nisu prekršili ugovor o dokapitalizaciji. “Konzorcij je ispunio sve obveze. Bilo je definirano da konzorcij osigura investicije, a to mogu biti kreditna sredstva”, dodaju u Energopetrolu.

Napominju kako Vlada FBiH nije ispunila svoju obvezu iz ugovora da 100 radnika iz Energopetrola prijeđe u državnu tvrtku Terminali Federacije. Prema ugovoru o dokapitalizaciji ako Vlada FBiH ili konzorcij ne budu zadovoljni nalazom revizora moguće je pokretanje spora pred međunarodnim arbitražnim sudom.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close