Farmaceutska pohlepa i milijarde dolara odštete

Autor: Vesna Sesvečan , 24. studeni 2011. u 09:25

“Naš svijet se ubrzano mijenja. Svjesni smo da se od kompanije kao što je Merck sada očekuje više nego ikada prije. Mi, naravno, trebamo i dalje biti inovativni i profitabilni, ali na način koji štiti okoliš, podupire zajednica, poštuju zaposlenici i zagovara etičko ponašanje”, riječi su Kennetha C. Fraziera, predsjednika i glavnog izvršnog direktora američke farmaceutske kompanije Merck & Co. u službenom izvješću pod nazivom “Merckova predanost stvaranju poslovnih i društvenih vrijednosti jača je nego ikad”.

U srijedu je Merck pristao platiti 321,6 milijuna dolara za rješavanje kaznenih prijava vezanih uz neodobrenu promociju analgetika Vioxxa za liječenje reumatskog artritisa prije nego što je za to dobio odobrenje FDA-e (Food and Drug Administration). Istovremeno, Merck se složio platiti dodatnih 628,4 milijuna za građanske nagodbe kako bi se riješio dodatnih optužbi, te za lažne izjave kako je lijek siguran za srce. Sveukupno, Merck će po ovoj optužbi platiti 950 milijuna dolara odštete.

Kada je izašao na tržište 1999. godine Vioxx je nazvan super aspirinom koji neće uzrokovati čir želuca i krvarenje u trbuhu. Samo od jednogodišnje prodaje Vioxxa Merck je generirao 2,5 milijardi dolara. U rujnu 2004. godine lijek je povučen sa tržišta nakon što se pokazalo da, dugoročno gledano, povećava rizik za srčani udar i moždanu kap. Suočen s tisućama tužbi Merck se 2007. godine složio platiti 4,85 milijardi dolara kako bi okončao parnice. Iznos od 950 milijuna dolara stavio je na stranu još prošle godine za naknade koje su sada došle na naplatu.

Početkom ovoga mjeseca britanski GlaxoSmithKline postigao je postigao rekordan dogovor s američkom vladom da plati 3 milijarde dolara vezano uz nedopušten marketing lijekova za dijabetes Advair i Avandia za koje se poslije pokazalo da uzrokuju srčani udar. Godine 2009. Pfizer se očitovao krivim za ilegalni marketing lijeka protiv bolova Bextrae, te lijekova Zyvox, Geodon i Lyrica i postigao nagodbu od 2,3 milijarde dolara, do tada najvećoj nagodbi u američkoj povijesti. Nakon izjava američke vlade da kompanija isplaćuje mito kako bi dobila inozemne poslovne, Pfizer će sada izgubiti dodatnih 60 milijuna dolara.

Milijunske nagodbe za ilegalni marketing lijekova platili su također farmaceutski giganti poput Eli Lilly, AstraZenecae i Abbotta. Eli Lilly izjasnila se krivom za optužbu ilegalnog marketinga antipsihotika Zyprexa, lijeka za demenciju uključujući Alzheimerovu bolest. Cijena nagodbe: 1,4 milijarde dolara. Nelegalni marketing i neodobrenje od strane FDA-a za antipsihotik Seroquel koštao je prošle godine AstraZenecau 520 milijuna dolara. Abbott Laboratories platio je 1.3 milijarde dolara za svoj Depakote, lijek za epilepsiju.

“Nećemo oklijevati progoniti one koji lažu u procesu odobravanja lijekova i dovesti u zabludu ljude o sigurnosti i učinkovitosti njihovih proizvoda”, rekao je Tony West, pomoćnik državnog odvjetnika u Ministarstvu pravosuđa.

Najnovije dvogodišnje istraživanje agencije Deloitte i Thomson Reuters pokazalo je da, u usporedbi sa prošlom godinom, vodeće farmaceutske kuće dobivaju oko 30 posto manje investicija za svoja istraživanja. Prosječna cijena izlaska lijeka na tržište povećana je, u odnosu na prošlu godinu, za 21 posto, no studija kaže kako komercijalna vrijednost tih projekata nije veća od godine ranije. Prosječan broj spojeva/lijekova u zadnjoj fazi smanjio se u 2011. godini (po kompaniji) sa 23 na 18, što pruža negativnu sliku o istraživanjima u toj industrijskoj grani. S druge strane, nije ni alibi za držanje figa da ne pođe po zlu.

Komentirajte prvi

New Report

Close