Faggian: Plaće novinara Glasa Istre ne mogu financirati zajmovima

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2010. u 17:35

Član uprave Glasa Istre novine d.o.o. Albert Faggian na današnjoj je konferenciji za novinare ustvrdio kako ne može pregovarati sa sindikatom tako da isplatu plaća mora financirati uzimanjem zajmova.

“To jednostavno ne dolazi u obzir. Ako se to nekad događalo, više neće”, kazao je Faggian, dodavši kako se sa 130 ljudi i 13 tisuća prodanih primjeraka novina na dan Glas Istre jednostavno ne može održati. Upravo je štrajk, smatra, još jedan dokaz da novine mogu izići, a da u njima radi manji broj radnika. Po njegovim riječima prodaja novina jučer i prekjučer, odnosno od početka štrajka, nije pala, već je na dosadašnjoj razini od oko 13 tisuća prodanih primjeraka. “Sigurno nije kvaliteta novina koje smo mi izdali zaslužna za to, no čitatelje u Istri očito zanima problematika štrajka, što je rezultiralo ovom prodajom”, istaknuo je Faggian.

Govoreći o broju radnika koji štrajkaju, istaknuo je kako uprava raspolaže tom evidencijom zbog obračuna plaća pa su po toj evidenciji u nedjelju štrajkala 64 radnika, u ponedjeljak 60, a jutros 43. Podsjetio je kako u Glasu Istre novine d.o.o. rade 134 radnika. Kako je rekao, radnicima te tvrtke danas je isplaćena akontacija plaće za prošli mjesec, a prosječna neto plaća u rujnu iznosila je 5494 kune, izjavio je Faggian.

Dodao je kako u Glasu Istre novine d.o.o. zaposleno sedam radnika s neto plaćom višom od devet tisuća kuna, 14 radnika s neto plaćom između sedam i devet tisuća kuna, 30 radnika s neto plaćom između pet i sedam tisuća kuna te 39 radnika s neto plaćom između četiri i pet tisuća kuna. “Ne vidim crni scenarij za Glas Istre. Nastavljamo izdavati novine, koristimo se uslugama, odnosno tekstovima iz Novog lista, no i to će se s vremenom smanjivati”, naglasio je Faggian.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naglasio je kako u tvrtki ne postoji popis prekobrojnih ljudi. “Ponudit ćemo neku varijantu zbrinjavanja viška radnika, a program tehnološkog viška radit ćemo u suradnji sa sindikatom, jer nas na to obvezuje zakon”, zaključio je.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close