Evo zašto je Linić podigao prašinu izjavom da želi prodati CO i HPB

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2012. u 09:55

Iako je privatizacija Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB) “na tapetu” već desetak godina, izjava novog ministra financija Slavka Linića da razmišlja o prodaji te dvije financijske institucije podigla je ogromnu prašinu.

Iako im svjež novac neosporno treba, ovo je pokazatelj da vlasti ponovo grabe na prihodovnoj strani, dok se o rezovima rashoda priča puno stidljivije, piše Večernji list. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta kaže kako će vrlo teško biti uvjeriti građane da je prodaja državne imovine po diskontnim cijenama pravi potez sve dok postoji golem prostor za smanjenje troškova u pojedinim javnim državnim poduzećima, lokalnoj državi i lokalnim monopolima, u što uključujem i HAC.

“Prodaje se obiteljsko srebro u najgorem trenutku i šalje loša poruka da se ne želi racionalizirati sustav – upozorava Lovrinčević koji bi, međutim, manjinske udjele prodao odmah. Banke se danas prodaju po knjigovodstvenoj vrijednosti, najnižoj dosad, dok su se prije četiri godine prodavale po cijeni dvostruko višoj od knjigovodstvene. S osiguranjima je, kaže, cjenovno situacija nešto bolja, no tu se prodaje nacionalno tržište, a osiguravajući biznis ima najviše potencijala u financijama.

Više o svemu pročitajte ovdje.

(pd)

Komentari (7)
Pogledajte sve

nemoj tako….pa ima ih još 20

možda će kupiti INU nazad i postati heroj !

Što će to doprinijeti razvoju?
Znaš ako se proda da će dati pare umirovljenicima ili će pokrpat neku rupu.

Linić je ljiga kakve nema nigdje.

Ne vidim sta je lose u prodaji CO i ulaganje tih novaca u nesto korisno sto ce doprinijeti razvoju. Jedino ako se lova, kao inace, ne spiska na gluposti.

Sramotno je objašnjavati povećanje PDVea tvrdnjom "porezni teret će se ravnomjernije raspodijeliti", to je harač na najsiromašnije. Poskupiti će nam sve, od hrane i energije do režija i svega ostalog.
Sramotno

New Report

Close