Evo što o aferi Svilan – Šelebaj kažu svjedoci

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2012. u 15:30

Bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan odbacio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu optužbu da je primao mito od vlasnika producentske kuće “Core media” Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV, nakon čega su ispitani i prvi svjedoci.

USKOK Svilana tereti da je kao osoba odgovorna za otkup projekata iz vanjske produkcije od kraja 2004. do kraja 2007. primio 262 tisuće eura mita od Vladimira Šelebaja za prikazivanje tjednih emisija “Jedan na jedan”, “U sridu” i “Istraga” pri čemu je za svaku pojedinu emisiju dobivao od Šelebaja po tisuću eura. Uz to, Svilana USKOK tereti i da je odavao podatke o programskoj shemi Šelebaju koji je zbog toga znao kakve emisije treba Nova TV te ih je mogao i proizvesti.

Od 18 svjedoka koji će biti ispitani tijekom postupka prvi na svjedočku klupu sjeo je bivši član Uprave Nove TV Branko Čakarmiš koji je na slovenskom jeziku rekao da su se pri otkupu emisija poštivale uobičajene procedure i da su cijene spornih emisija bile u okvirima uobičajenih. Objasnio je da je emisije na koncu potvrđivao Robert Burke, izvršni direktor CME-a, grupacije koja je vlasnica Nove TV. Svilan je, rekao je svjedok, kao direktor programa trebao pripremati koncepciju programa i shemu, kupovati strani program i predlagati projekte za otkup od vanjske produkcije.

Svjedok je objasnio da je Nova TV tada angažirala vanjsku produkciju jer nije imala tehničke uvjete za vlastitu proizvodnju a nije imala dovoljno domaće produkcije, pa joj je prijetila opasnost gubitka koncesije. Dodao je da su hitno morali početi otkupljivati domaće emisije iz vanjske produkcije i da je za taj otkup bio zadužen Svilan.

Suradnja s kućom “Core media” počela je na emisiji “Jedan na jedan”, rekao je svjedok koji je kao predstavnik uprave zajedno sa Svilanom odlazio na predstavljanje emisija. Na jednom sastanku bili su i novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić i Dijana Čuljak, koja je predstavljena kao Šelebajeva supruga. Čakarmiš je rekao da se uvijek oslanjao na izbor Svilana jer je znao, kazao je, “da on ima nos za ukus Hrvata”. Svjedok je ispričao kako je stekao dojam da se Svilan, Šelebaj i Hloverka Novak Srzić dobro poznaju i da su bili u prisnom odnosu te da su Novak Srzić i Šelebaj djelovali kao tim. Na upit sutkinje Jasne Smiljanić je li normalno da osoba koja radi u drugoj televizijskoj kući djeluje kao tim s vlasnikom producentske kuće, svjedok je rekao da je u Hrvatskoj svašta normalno.

Svjedok je ispričao također da je čuo za glasine da je Svilan primao mito ali mu je, kad ga je pitao o tome, rekao da to nije istina. Urednica na Novoj TV Ivana Ivančić rekla je da ju je Šelebaj angažirao da radi na uređivanju emsije “U sridu” što je radila uz dopuštenje nadređenih i uz svoj uobičajeni urednički posao u informativnom programu Nove TV. Za rad na toj emisiji plaćao ju je uglavnom Šelebaj i to, kako je rekla “na ruke”. To su bili “simbolični iznosi” od osam tisuća kuna mjesečno, rekla je svjedokinja, dok su novinarke koje su radile priloge dobivale po četiri tisuće kuna mjesečno.

Za Svilana je rekla da ga poznaje 15 godina, još s HTV-a, i da su u prijateljskim odnosima ali da je s njim o svojem sudjelovanju u emisiji “U sridu” razgovarala samo kolegijalno nakon snimanja. Svilanov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković rekao je da je zadovoljan iskazom svjedoka jer su objasnili da njegov branjenik nije mogao biti odgovoran za zaključenje pojedinih poslova. Suđenje se nastavlja u srijedu kad bi trebali biti saslušani Dražen Mavrić, Iva Gačić i Denis Latin.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close