Eurozona ušla u recesiju, a Hrvatska duboko u depresiji: Očekuje se novi pad BDP-a

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2012. u 10:35

Defenzivi u kojoj se nalazi Vlada pridonijet će i današnje objavljivanje podatka o kretanju BDP-a u drugom kvartalu jer se očekuje pad od najmanje 2 posto. Domaći analitičari procjenjuju kako je u razdoblju od travnja do kraja lipnja BDP pao od 1,7 do čak 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što će biti samo točka na i loših kretanja u prvom dijelu godine, piše Večernji list.

Umjesto da se stvore pretpostavke za oporavak, prvi dio godine donio je veliki pad industrijske proizvodnje, pad izvoza, smanjenje prometa u trgovini na malo i natprosječan rast cijena. Nepovoljan rasplet za Hrvatsku kombinacija je prenesenih problema iz eurozone, ali i domaćih poteza, prije svih povećanja PDV-a za dva postotna poena te poskupljenja benzina i drugih energenata. Dosta je vremena nova vlast potrošila i na kadrovske kombinatorike. Vlada je počela mandat oštrim smanjenjem proračunskih rashoda, koje je također imalo utjecaja na kretanje BDP-a, uz obećanje da će ekonomiju spašavati velikim investicijskim ciklusom.

Javna su poduzeća dobila zadatak da pojačano investiraju, ali s Markova su trga nedavno priznali da u prvom dijelu godine nisu ostvarili ni četvrtinu planiranih investicija. Nezadovoljstvo domaće javnosti i građana trenutačno je za Vladu manji problem od stava rejting agencija, koje su proljetos ‘na vjeresiju’ zadržale rejting zemlje na donjoj investicijskoj razini, dajući novoj vladi vremena i prostora za reforme. Rejting je tada kupljen na obećanju da će doći do investicijskog buma i kontroli plaća u javnom sektoru, i ako ga smanje, to bi mogle biti ključne primjedbe. Da bi dodatno kupili vrijeme, u razgovoru s rejting agencijama vlada će pokušati domaća kretanja staviti u globalni kontekst – eurozona je također dospjela u recesiju, a ona je Hrvatskoj glavni trgovinski partner.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close