Europski sud potvrdio blokadu Ryanairovog preuzimanja Aer Lingusa

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2010. u 17:15

Europska komisija ispravno je postupila blokirajući Ryanairovo preuzimanje irskog rivala Aer Lingusa, procijenivši da bi tako nastala kompanija stekla gotovo monopolistički položaj na irskom tržištu zračnog putničkog prometa, presudio je danas europski sud.

Ryanair je ponudu za preuzimanje objavio 2006., nedugo nakon što je irska vlada privatizirala Aer Lingus. Europska je komisija stavila veto na tu transakciju, ustvrdivši da bi novostvorenoj kompaniji omogućila nepravednu kontrolu nad irskim tržištem zračnog putničkog prometa. Ryanair se žalio na tu odluku. “Niti jedan od Ryanairovih argumenata ne pobija Komisijine zaključke, prema kojima bi spajanje značajno zakočilo konkurenciju”, stoji u priopćenju europskog Općeg suda.

Dominacija nove tvrtke na rutama s polazištem u irskim glavnim zračnim lukama bila bi monopolistička ili u najmanju ruku vrlo značajna, te sama po sebi potkrepljuje Komisijin zaključak da to spajanje mora biti proglašeno nespojivim sa zajedničkim tržištem, stoji u priopćenju toga suda.

Sud je ipak odbacio zahtjev Aer Lingusa koji je od Komisije zatražio da prisili Ryanair da proda 30-postotni udio u toj bivšoj nacionalnoj aviokompaniji. Komisija je taj zahtjev odbila još 2007., ustvrdivši da Ryanair nema kontrolni udio u Aer Lingusu, pa stoga ne podliježe europskim propisima o spajanjima, što je sud također potvrdio. Obje tvrtke imaju pravo žaliti se na tu odluku pred najvišim europskim sudom.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close