Europski čelnici dogovorili dokapitalizaciju banaka

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2011. u 23:00

Čelnici Europske unije postigli su večeras dogovor o dokapitalizaciji banaka, prema kojem će one do 30. lipnja sljedeće godine morati osigurati obvezne rezerve u visini od devet posto kapitala visoke kvalitete kako bi se zaštitile od mogućih gubitaka.

Dogovor je postignut na summitu čelnika svih 27 zemalja članica EU-a koji je završen večeras, nakon kojeg je 17 čelnika eurozone nastavilo svoj summit. Do novog kapitala banke bi trebale doći sljedećim redoslijedom: najprije bi same trebala pokušati naći taj novac na financijskom tržištu, ako to ne uspije onda se obraćaju vladama u svojim državama, a zadnja je mogućnost obraćanja europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF).

Zemlje EU-a su se u srpnju dogovorile da pojačaju otpornost banaka i propisale da banke moraju u rezervi imati sedam posto vlastitih sredstava visoke kvalitete do 2019. godine. Međutim, sada se traži devet posto i to ubrzano jer je potrebno osigurati da banke prežive gubitke na grčkim obveznicama. U izjavi koju su prihvatili čelnici na summitu kaže se da postoji “široki dogovor” o potrebi udjela kapitala najviše kvalitete u visini od devet posto (Core Tier 1). To se treba postići do 30. lipnja 2012. Kapital najviše kvalitete jest kapital koji banke moraju imati u gotovini ili u instrumentima koji se mogu vrlo brzo pretvoriti u gotovinu.

“Mjere za povratak povjerenja u bankarski sektor nužne su i hitno potrebne”, kaže se u izjavi čelnika. One trebaju osigurati srednjoročno financiranje banaka kako bi se izbjegao kreditni slom i sačuvao dotok kredita realnom gospodarstvu. U izjavi se ne spominje iznos u kojem bi se banke trebale dokapitalizirati, dok se neslužbeno govori da je riječ o 108 milijardi eura.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve


Sve više Investitora na Burzi bez kune u đepu !

Kriza je !
Recesija !
Nema se !

A svi okolo hodaju sa 2 Bubrega !

New Report

Close