Europske ulagače brinu previranja u Italiji

Većina dionica na europskim burzama danas je oslabila, jer ulagače brinu politička previranja u Italiji, koja bi mogla rezultirati dubljom krizom u zemlji.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi suočen je s pobunom u vlastitim stranačkim redovima uoči sutrašnjeg glasovanja o državnom proračunu, a tijekom dana pojavile su se i špekulacije o njegovoj ostavci, koje su kasnije ipak odbačene. U međuvremenu, talijanski troškovi zaduživanja dosegnuli su najvišu razinu od uvođenja eura. Mnogi ulagači smatraju da bi nova vlada u Italiji imala bolje izglede u obračunu sa dužničkom krizom.

Londonski FTSE 100 oslabio je 0,30 posto, frankfurtski DAX 0,63 posto, a pariški CAC 40 za 0,64 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 skliznuo je 0,55 posto na 238,45 bodova, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci. Na strani većih gubitnika istaknuli su se trgovački lanci, nakon što su najnovije statistike pokazale pad europske maloprodaje veći od očekivanog.

Pad vrijednosti trenutno bilježe i glavni indeksi na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average ustuknuo je 0,36 posto, Standard & Poor's 500 za 0,44 posto, a Nasdaq Composite 0,82 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!