Europske dionice u padu šesti dan zaredom

Europske dionice bilježe pad šesti trgovinski dan zaredom, nakon što predsjednik američke središnje banke Fed Ben S. Bernanke nije signalizirao mogućnost novih monetarnih mjera za poticanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Bernanke je sinoć poručio kako u ovoj godini američko gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo, a ulagače je posebno zabrinulo što čelnik Feda nije najavio novi ciklus mjera, s obzirom da program središnje banke za otkup državnih obveznica istječe krajem lipnja. Među najvećim gubitnicima na europskim burzama danas su se istaknule rudarske kompanije, kao što su BHP Billiton i Rio Tinto te pojedine banke, poput UBS-a.

Londonski indeks FTSE 100 oslabio je 0,95 posto, pariški CAC 40 za 0,88 posto, a frankfurtski DAX 0,61 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 posrnuo je 1,05 posto na 269,01 bod.

Wall Street trenutno bilježi blaže promjene. Dow Jones Industrial Average popeo se 0,16 posto, a Standard & Poor's 500 tek 0,03 posto, dok je Nasdaq Composite pao 0,43 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!