Europske dionice na najvišoj razini u 13 mjeseci

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2012. u 16:25

Europske dionice dosegnule su u petak najvišu razinu u 13 mjeseci, poduprte planom Europske središnje banke (ECB) o kupnji obveznica zaduženih zemalja eurozone, ali je raspoloženje pomunilo slabo izvješće s američkog tržišta rada .

Londonski FTSE skočio je 0,3 posto na 5.791 bod, frankfurtski DAX za jedan posto na 7.237 bodova, a pariški CAC za 1,3 posto na 3.555 bodova. “ECB poduzima dosta ozbiljne mjere kako bi riješio kreditnu krizu i tržište će još neko vrijeme reagirati pozitivno”, rekao je Ben Hauzenberger iz tvrtke Swisscanto Asset Management. Predsjednik ECB-a Mario Draghi na jučerašnjoj je redovnoj konferenciji za novinstvo najavio program kupnje obveznica zemalja eurozone na sekundarnom tržištu kako bi suzbio “neutemeljene” bojazni i previranja na tržištima u vezi s budućnošću eura. Kupovine će biti neograničene a u fokusu će biti obveznice s rokom dospijeća od jedne do tri godine.

U takvom su okruženju najviše poskočile cikličke dionice, poput banaka, rudarskih i građevinskih kompanija. Banke eurozone u prosjeku su ojačale 3,3 posto, pri čemu su francuska banka Natixis i Credit Agricole ojačale 7,9 odnosno 7,5 posto. Xstrata je dobila na vrijednosti 7,2 posto nakon što je Glencore povisio ponudu za njezino preuzimanje. Glencore je pak oslabio 4,5 posto.

Dionice imaju potencijal za dodatni rast u kratkoročnoj perspektivi, ali će ulagači biti na oprezu dok se ne raščisti neizvjesnost vezana za sastanak odbora američke središnje banke za monetarnu politiku 12. i 13. rujna i presudu njemačkog Ustavnog suda o europskom kriznom fondu 12. rujna, tumače analitičari.

Nakon ECB-a, fokus ulagača pomaknuo se prema izvješću američke vlade o stanju na tržištu rada u kolovozu, koje je pokazalo slabiji rast zapošljavanja nego što se očekivalo, uz neto otvorenih 96 tisuća novih radnih mjesta, u odnosu na očekivanih 125 tisuća. Ministarstvo rada ujedno je revidiralo naniže podatke za lipanj i srpanj, koji sada pokazuju ukupno 41 tisuću manje neto otvorenih radnih mjesta nego što je prvobitno procijenjeno. Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 2,2 posto na 8.871 bod.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close