EU spremna poduprjeti povezivanje plinske mreže Hrvatske i BiH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2013. u 17:41
Ilustracija

Europska unija podupire projekt povezivanja postojeće plinske mreže u Bosni i Hercegovini s onom u Hrvatskoj i to vidi kao projekt od regionalnog značenja.

Europska unija podupire projekt povezivanja postojeće plinske mreže u Bosni i Hercegovini s onom u Hrvatskoj i to vidi kao projekt od regionalnog značenja, no na tom se planu mora brzo djelovati jer uskoro istječe rok za korištenje kredita nužnog za izradu studije izvedivosti, izjavio je u srijedu Hini Andy McGuffie, glasnogovornik delegacije Europske unije u BiH.

"Europska investicijska banka je osigurala kredit u iznosu od milijun eura za razvoj studije izvedivosti za izgradnju plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica. Ovaj projekt je od regionalnog značenja i dio je plinskog prstena Energetske zajednice EU", kazao je McGuffie.

Ovaj komentar uslijedio je nakon što su mediji u Bosni i Hercegovini potaknuli pitanje povezivanja Republike Srpske na plinovod Južni tok, kojega gradi Rusija. Ta je tema postala osjetljivom zbog činjenice da je istodobno zapostavljen godinama najavljivan projekt povezivanja već postojeće plinske mreže u BiH s onom u Hrvatskoj.

BiH trenutačno u cijelosti ovisi o plinu iz Rusije i njena je plinska mreža spojena tek s jednim plinovodom kojim se taj energent doprema preko Mađarske i Srbije. Procjena je kako bi spajanje na plinsku mrežu Hrvatske osiguralo BiH stabilnost u opskrbi tim energentom jer ne bi više ovisila samo o jednom dobavljaču.

No unatoč spremnosti EU da pomogne provedbu tog projekta, u BiH još ništa nije urađeno.

"Bila bi to propuštena prilika za BiH, ukoliko ne iskoristi kredit osiguran za razvoj studije izvedivosti za ovaj dio plinovoda. Europska investicijska banka je već produžila trajanje dostupnosti ovih sredstava, no ona uskoro više neće biti dostupna", kazao je McGuffie.

Dio bosanskohercegovačkih stručnjaka za plin smatra kako je razlog za ovaj zastoj odbijanje Republike Srpske da sudjeluje u novom projektu i njeno opredjeljenje da gradi potpuno novi plinovod koji bi se spojio na ruski "Južni tok".

"RS će voditi plinovod od 200 kilometara iz Srbije, a mi imamo priliku priključiti se na onaj kapaciteta nekoliko milijardi prostornih metara plina, a on nam je tek četiri kilometra preko rijeke (Save)", izjavio je lokalnim medijima Almir Bečarević, bivši direktor tvrtke "BH gas", koja je glavni dobavljač plina za BiH.

Postojeći plinovod u BiH, koji od Zvornika na granici sa Srbijom povezuje Sarajevo i Zenicu, projektiran je za transport oko milijardu prostornih metara plina, a sada se koristiti tek 200 milijuna.

Bečarević drži kako je to dovoljan dokaz da je gradnja novog plinovoda s posebnim priključkom iz Srbije potpuno nepotrebna.

Pozivajući se na izvore iz Europske unije sarajevski "Dnevni avaz" navodi ovih dana kako se u Bruxellesu procjenjuje da je povlačenje RS iz projekta gradnje plinovoda Zenica-Slavonski Brod rezultat uvlačenja tog entiteta u projekt "Južni tok", čime se država ujedno udaljava od realnog plana EU.

Vlasti RS su početkom godine odlučile povući koncesiju za gradnju dijela plinovoda Zenica-Bosanski Brod koji bi prolazio kroz taj entitet i koju je ranije dobila tvrtka "Slavija Internacional" iz Laktaša.

Odmah nakon toga s ruskim je partnerima osnovana tvrtka "Gas Res" na čije je čelo postavljen Slobodan Puhalac, ranije ministar industrije u entitetskoj vladi.

Puhalac je ovog tjedna najavio kako će biti ubrzani radovi na spajanju kraka plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju i kako se početak radova u RS očekuje do polovice 2014. godine.

Krak plinovoda kroz RS trebao bi se protezati od Bijeljine do Banje Luke te završiti u Bosanskom Novom. Predviđeni kapacitet transporta je dvije milijarde prostornih metara plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close