EU razmatra dokapitalizaciju banaka vrijednu 108 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2011. u 09:55

Zemlje EU-a razmatraju dokapitalizaciju svojih banaka na razini od oko 108 milijardi eura kako bi im omogućile suočavanje s krizom i mogućnosti grčkog neplaćanja dugova, naveo je jučer novinskoj agenciji France Presse izvor blizak tom pitanju.

Tijekom sastanka europskih ministara financija u Bruxellesu, postignut je konsenzus o 107 ili 108 milijardi eura, prema tom izvoru. Do sada se navodio iznos između 80 i 100 milijardi eura za potrebe europskih banaka kako bi one povećale svoje rezerve i ublažile udar. Formalni dogovor jučer nije zaključen, odluku će donijeti šefovi država i vlada Europske unije danas na prvom summitu u Bruxellesu, prema jednom europskom diplomatskom izvoru.

Dokapitalizacija banaka, neophodna radi izbjegavanja širenja dužničke krize koja potresa eurozonu, ovisi o pregovorima koji se vode kako bi se povećala intervencijska moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Između Njemačke i Francuske postoji spor u vezi načina rješenja krize. Prema europskoj smjernici, banke moraju doseći minimalni prag rezervi vlastitim snagama, ako to ne uspiju trebaju se obratiti svojim vladama za pomoć, a kao posljednje utočište je predviđen EFSF.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close