EU poručuje Ukrajini da ubrza modernizaciju plinskog sustava

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2010. u 14:50

Europska unija pozvala je danas Ukrajinu da ubrza modernizaciju i preustroj ukrajinskog plinskog sustava te da provede gospodarske reforme, javljaju svjetske novinske agencije.

“Potreban nam je hitan napredak u modernizaciji i restrukturiranju plinskog sektora u Ukrajini”, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon sastanka s novim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, ponovivši taj “stari” zahtjev EU-a, koji ovisi o opskrbi ruskim plinom preko Ukrajine. U skladu s uvjetima zajma koji je EU osigurala Ukrajini kako bi joj pomogla u plaćanju plina i modernizaciji plinskog sustava, službeni Kijev trebao je povisiti subvencioniranu cijenu plina na domaćem tržištu, ali to nije učinio.

Janukovič, suočen s dubokom gospodarskom krizom u zemlji, Bruxelles je izabrao za svoje prvo službeno putovanje nakon stupanja na dužnost u četvrtak. “Vjerujem da je osnovni interes EU-a i Ukrajine uspostava snažnih i tješnjih veza”, rekao je Barroso, ali je istaknuo da su reforme nužne.

Uspješni pregovori s MMF-om, koji je suspendirao kreditni program za Ukrajinu prošle godine, bili bi prvi korak prema poboljšanju ozračja za strana ulaganja, kazao je Barosso i pozvao na provedbu sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom u idućoj godini. “Vjerujemo da je dinamičnije i konkurentnije ukrajinsko gospodarstvo u našem zajedničkom interesu i danas smo razgovarali s predsjednikom o mogućnosti zaključenja toga sporazuma što je prije moguće”, izjavio je Barroso. Najavio je da bi sporazum mogao biti zaključen za godinu dana.

Govoreći o odnosu prema NATO-u, proruski orijentirani Janukovič je rekao da se Ukrajina neće povući iz sporazuma o suradnji sa Savezom, među kojima je i plan slanja ukrajinskih vojnika u snage NATO-a za brzu intervenciju. Na taj plan pristao je Janukovičev prethodnik Viktor Juščenko. “Status Ukrajine neće se promijeniti, a programi NATO-a i Ukrajine će se nastaviti kao i naši partnerski odnosi”, kazao je Janukovič koji se uvijek protivio članstvu Ukrajine u NATO-u.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close