EU Čačiću: Sporo izdajete dozvole i porezni sustav vam je nepredvidiv!

Kako prenosi Večernji list, ministar Radimir Čačić nedavno je primio pismo od 27 zemalja EU koje se žale na lošu investicijsku klimu u Hrvatskoj te predlažu niz mjera kojima bi se stranim investitorima iz EU olakšalo ulaganja.

Od povjerljivih se izvora saznaje kako je pismo poslano 30. siječnja, a poslao ga je, u ime svih 27 članica EU, šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Pismo je upućeno Čačiću, iako su u pismu nabrojeni i problemi koji spadaju u područja nekoliko raznih ministarstava. Čačić je pismo shvatio više kao prijateljski savjet, a manje kao upozorenje i patroniziranje zemalja EU koje žele zaštiti interese svojih kompanija u Hrvatskoj.

Kako Večernjak neslužbeno saznaje, u pismu se prenose prigovori stranih investitora na nepredvidiv porezni sustav. Razina usklađenosti poreznog zakonodavstva s EU vrlo je visoka, piše u pismu, ali sustav ne funkcionira u potpunosti na konzistentan i predvidljiv način. Kao velika prepreka stranim investicijama u pismu se navodi i sporo izdavanje dozvola.

U pismu se predlaže da Vlada osnuje posebno državno tijelo koje bi bilo na usluzi investitorima, a problemi bi se trebali rješavati sustavno umjesto da se rješava svaki slučaj posebno. Tako je Čačičevo ministarstvo odgovorilo na taj prijedlog te ovih dana u proceduru ide osnivanje Agencije za konkurentnost i investicije, a neslužbeno se doznaje i da je, nakon primitka pisma, riješeno oko 120 zaostalih predmeta.

(pd)

Komentari (4)
 • macronet
  macronet 21:42 27.2.2012.

  Rigidni način razmišljanja, zadržavanje balkanskog modela! Bojim se da i nova vlast nema hrabrosti za promjene. Posljedice će biti - najvjerojatnije - nova Grčka! Nažalost!

 • vodoinst
  vodoinst 10:48 27.2.2012.

  He, he, društvo na vlasti se opasno zaigralo instrumentima kao što su porezi naprimjer. A ideološke barijere naslijeđene još iz Staljinova doba ograničavaju im racionalno promišljanje pa je smjerokaz iz EU svakako dobrodošao

 • isuskrist
  isuskrist 10:35 27.2.2012.

  Neka je krenulo. Sve to je istina sto su napisali. Nitko ne razumije poreze kod nas iako se u biti radi o vrlo jednostavnoj materiji. Dozvole da ne spominjem. Pa neka je jednosmjerna komunikacija. U ovom slucaju to je dobro.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve