EU Čačiću: Sporo izdajete dozvole i porezni sustav vam je nepredvidiv!

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2012. u 09:40

Kako prenosi Večernji list, ministar Radimir Čačić nedavno je primio pismo od 27 zemalja EU koje se žale na lošu investicijsku klimu u Hrvatskoj te predlažu niz mjera kojima bi se stranim investitorima iz EU olakšalo ulaganja.

Od povjerljivih se izvora saznaje kako je pismo poslano 30. siječnja, a poslao ga je, u ime svih 27 članica EU, šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Pismo je upućeno Čačiću, iako su u pismu nabrojeni i problemi koji spadaju u područja nekoliko raznih ministarstava. Čačić je pismo shvatio više kao prijateljski savjet, a manje kao upozorenje i patroniziranje zemalja EU koje žele zaštiti interese svojih kompanija u Hrvatskoj.

Kako Večernjak neslužbeno saznaje, u pismu se prenose prigovori stranih investitora na nepredvidiv porezni sustav. Razina usklađenosti poreznog zakonodavstva s EU vrlo je visoka, piše u pismu, ali sustav ne funkcionira u potpunosti na konzistentan i predvidljiv način. Kao velika prepreka stranim investicijama u pismu se navodi i sporo izdavanje dozvola.

U pismu se predlaže da Vlada osnuje posebno državno tijelo koje bi bilo na usluzi investitorima, a problemi bi se trebali rješavati sustavno umjesto da se rješava svaki slučaj posebno. Tako je Čačičevo ministarstvo odgovorilo na taj prijedlog te ovih dana u proceduru ide osnivanje Agencije za konkurentnost i investicije, a neslužbeno se doznaje i da je, nakon primitka pisma, riješeno oko 120 zaostalih predmeta.

(pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

Rigidni način razmišljanja, zadržavanje balkanskog modela! Bojim se da i nova vlast nema hrabrosti za promjene. Posljedice će biti – najvjerojatnije – nova Grčka! Nažalost!

He, he, društvo na vlasti se opasno zaigralo instrumentima kao što su porezi naprimjer. A ideološke barijere naslijeđene još iz Staljinova doba ograničavaju im racionalno promišljanje pa je smjerokaz iz EU svakako dobrodošao

Neka je krenulo. Sve to je istina sto su napisali. Nitko ne razumije poreze kod nas iako se u biti radi o vrlo jednostavnoj materiji. Dozvole da ne spominjem. Pa neka je jednosmjerna komunikacija. U ovom slucaju to je dobro.

krenulo jednosmjerno dopisivanje

New Report

Close