Eskalacija kreditne krize u Europi

Autor: Tomislav Petrov , 06. listopad 2008. u 08:30

Slom globalnog kreditnog tržišta nakon Amerike eskalirao je i u Europi. BNP Paribas SA preuzet će kontrolu nad belgijskim i luksemburškim jedinicama Fortis banke nakon što pokušaj vlada tih zemalja da osiguraju financijsku stabilnost nije uspio, dok je njemačka vlada dogovorila 50 milijardi eura vrijedan plan spasa Hypo Real Estate Holding AG, prenosi Bloomberg News.

Na u nedjelju održanom pariškom samitu četiriju najvećih europskih gospodarstva raspravljalo se kako zauzdati najgoru kreditnu krizu od drugog svjetskog rata. Dogovorili su zajedničko djelovanje u reguliranju financijskih tržišta. “Do sada nije bilo mnogo koordiniranih akcija, a sada bi moglo biti vrijeme za globalno koordinirani pristup”, izjavio je Torsten Slok, ekonomist u Deutche Bank AG u New Yorku.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy apelirao je da se globalni samit održi što prije kako bi se dogovorile i implementirale “stvarne i potpune reforme međunarodnog financijskog sustava”. Izjavio je da sve sudionike financijskog tržišta treba nadzirati, uključujući i poduzeća koja se bave dodjelom kreditnog rejtinga.

Njemački kancelar Angela Merkel suprotstavila se kolektivnoj akciji. “Svaka zemlja mora preuzeti odgovornost na nacionalnoj razini. Njemačka jamči samo za štednju u svojih 180 banaka”, izjavila je Angela Merkel na konferenciji za novinare. Danska je osigurala 6,4 milijarde američkih dolara kako bi osigurala vlasnike depozita od mogućih gubitaka.

Hypo Real Estate AG ranije je objavila da 35 milijardi eura težak plan njenog spasa nije urodio plodom, a njemačka središnja banka izjavila je da je drugi po veličini njemački hipotekarni zajmodavac prevelik da bi se smio dopustiti njegov bankrot.

U međuvremenu je UniCredit SpA, prema veličini imovine najveća banka u Italiji, priopćila da planira prikupiti 6,6 milijardi eura kapitala kako bi smirila investitore i uvjerila ih u svoju kreditnu sposobnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close