Erste banka i Primorsko-goranska županija potpisale ugovor o cash poolingu

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2012. u 13:40

Predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische banke Petar Radaković i obnašatelj dužnosti Župana PGŽ, Vidoje Vujić te predstavnici 47 povezanih osoba Primorsko – goranske županije danas su u Rijeci u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja potpisali Ugovor o uključivanju u sustav objedinjenog obračunskog vođenja poslovnih računa, izvijestili su iz Erste banke.




Objedinjeno obračunsko vođenje poslovnih računa, tzv. “Cash pooling”, predstavlja strukturu sačinjenu od više otvorenih računa unutar Banke. Računi mogu pripadati i različitim kompanijama, a članovi Poola ne gube samostalnost u upravljanju svojom likvidnošću te ostvaruju veće prihode na slobodna likvidna sredstva i manje troškove korištenja okvirnih kredita. “Potpisivanje ovog Ugovora dokaz je kvalitetne suradnje koju Erste banka razvija s Primorsko-goranskom županijom. Riječ je o financijski iznimno važnom projektu koji će Županiji, povezanim osobama Županije i ostalim članovima Poola omogućiti bolje upravljanje likvidnošću te efikasnije financiranje“, naglasio je Petar Radaković, predsjednik Uprave Erste banke prilikom svečanog potpisivanja.

”Primorsko-goranska županija spremno prihvaća nove tehnološke, znanstvene i sve druge izazove koji mogu pridonijeti boljitku Županije i njezinom funkcioniranju. Upravo stoga velike napore ulažemo u razvoj proizvodnje, novih tehnologija i cjeloživotnog obrazovanja. U svim tim i sličnim akcijama neophodna je potpora onih koji u tome mogu pomoći, a to su svakako i banke», rekao je obnašatelj dužnosti Župana Vidoje Vujić. “Ovim suvremenim načinom bankarskog poslovanja uštede za Županiju i ostale članice su znatne”, zaključio je na kraju Vujić.

Erste&Steiermärkische banka uslugom “Cash poolinga” članicama poola omogućuje povećanje kamatnih prihoda, kao i smanjenje kamatnih rashoda. Stanja na računima članova poola se objedinjuju u cilju boljeg upravljanja likvidnošću i optimiziranja kamata koje banka plaća ili naplaćuje po tim računima. Treba napomenuti da se radi isključivo o obračunskom objedinjavanju stanja na računima članova poola, odnosno bez stvarnog prijenosa sredstava među računima. Članovi poola koji koriste okvirni kredit po poslovnom računu imaju mogućnost pokrivanja negativnog stanja pozitivnim stanjima/sredstvima drugih članova poola, te na taj način, umjesto ugovorene kamate s bankom, plaćaju nižu, unaprijed definiranu internu kamatu drugim članovima poola. Pogodnost za članove poola koji imaju pozitivna stanja računa je ta da je interna kamatna stopa veća od one koju bi inače dobili od banke. Svi članovi poola imat će i povlaštene naknade platnog prometa, što je dodatni pozitivni financijski učinak ovog udruživanja. Istovremeno, značajno se smanjuje količina administrativnog dijela poslovanja (obračun, naplata kamata te izvještavanje), budući da Banka taj dio preuzima na sebe, stoji u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close