Eon dobio konkurenciju u preuzimanju Endese

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2006. u 12:00

U bitci za preuzimanje najveće španjolske energetske kompanije Endese njemački energetski div Eon u ponedjeljak je dobio novog rivala, kada je španjolska građevinska tvrtka Acciona objavila da je kupila 10-postotni udjel u Endesi, vrijedan oko 3,4 milijarde eura.
Acciona je priopćila kako ne isključuje mogućnost povećavanja svojeg udjela u Endesi na do 25 posto dionica te kompanije. Za kupnju još većeg postotka dionica, morala bi objaviti službenu ponudu za preuzimanje.
Svoj udjel u Endesi Acciona je platila 32 eura po dionici – znatno više od Eon-ove ponude od 25,40 eura po dionici. Do sada je glavni Eon-ov suparnik u bitci za Endesu bio Gas Natural, najveći španjolski opskrbljivač plinom, čija je ponuda bila znatno niža od njegove.
Čelnik Endese Manuel Pizarro nedavno je kazao kako očekuje ponudu od najmanje 30 eura po dionici. Acciona je utemeljena 1997. spajanjem nekolicine kompanija, sa sjedištem u Alcobendasu nedaleko Madrida. Ta tvrtka već ima interese u sektoru energetike, osobito u sektoru alternativnih izvora energije, i trenutno je najveći dioničar Endese.
(dpa, hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close