eListe smanjile čekanja na pretrage i operacije

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2012. u 12:30

Prvi rezultati pilot-projekta smanjenja listi čekanja, koji je 1. kolovoza počeo u četiri bolnice u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, pokazuju kako su se, uvođenjem eListe čekanja na pretrage i operacije, liste čekanja za 40 posto pretraga u karlovačkoj, gospićkoj, ogulinskog i dugoreškoj bolnici prosječno smanjile za više od 30 posto.

Po podacima Ministarstva zdravlja, prosječno čekanje na slobodni termin tako se s približno 60 dana, u samo mjesec dana eListi, spustilo na ispod 40 dana. Od 1. rujna u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji počelo je i eNaručivanje u koje se dragovoljno uključio veliki broj liječnika s tog područja, te svakodnevno informatičkim putem naručuju svoje pacijente u bolnice. Trenutno to radi 83 posto obiteljskih liječnika, 90 posto pedijatara, 27 posto ginekologa i 33 posto stomatologa.

Primjerice u OB Karlovac broj dana čekanja na prvi pregled pulmologa smanjio se za 77 posto tj. 1. kolovoza čekalo se 144 dana a 10. rujna prosjek dana čekanja iznosio je 67 dana, dok se na prvi pregled pedijatrijskog gastroenterologa 1. kolovoza prosječno čekalo 92 dana, a 10. rujna 25 dana, što je manje za 68 posto. Prosjek dana čekanja na kontrolni pregled kod alergologa i kliničkog imunologa u toj je bolnici pao za 70 posto i to sa 161 dana koliko se čekalo 1. kolovoza na 91 dan koliko se trebalo čekati 10. rujna.

Kod dječjeg psihijatra u toj bolnici čekanje se u istom razdoblju smanjilo sa 72 na 35 dana odnosno za 37 posto, a na kontrolni pregled kod pedijatrijskog gastroenterologa broj dana čekanja smanjen je za 85 posto tj. sa 124 na 39 dana čekanja. U prvih osam radnih dana rujna iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite prema bolnicama upućene su 992 narudžbe.

“Informatizacija zdravstvenog sustava bio je glavni preduvjet kako bismo mogli započeti smanjivati liste čekanja, a sudeći prema prvim rezultatima, do kraja godine ćemo liste čekanja svesti u medicinski prihvatljive rokove, kako smo i najavili”, izjavio je za Hinu ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić ističe i kako je uvođenje eListe i eNaručivanja u cijeloj zemlji posebno važno za ljude koji su više desetaka pa i stotina kilometara udaljeni od najbliže bolnice, jer više neće morati putovati samo da bi se naručili na pretragu ili operaciju. Sada će to za njih činiti njihov obiteljski liječnik, koji će jednostavnim “klikom miša” pronaći slobodni termin u bolnici.

Analiza Ministarstva zdravlja, prije početka projekta eListe i eNaručivanja utvrdila je da se na listama čekanja nalazi 560.000 ljudi. Ostojić kaže kako su dosadašnje liste čekanja bile ‘zbir nejasnih propisa i nejasnih podataka’ jer se deset posto građana tamo uopće ne bi trebalo nalaziti, idućih 20 do 25 posto bi obavilo pregled negdje drugdje ali se ne bi odjavilo s liste, dok 20 posto pacijenata uopće ne bi podiglo nalaze.

Inače, u Ministarstvu zdravlja ističu kako se u sustav eListe čekanja pojedine bolnice uključuju i prije predviđenog vremena, poput Opće bolnice Koprivnica u kojoj liječnici mogu početi e-naručivati svoje pacijente u 2,5 mjeseca prije roka, a slično je i s bolnicama Talassotherapija iz Crikvenice, Općom bolnicom Pula i Psihijatrijskom bolnicom Ugljan, koje su se uključile nekoliko tjedana ranije od planiranog roka.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close