EK uspostavlja ad-hoc skupinu za procjenu situacije u zračnom prometu

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2010. u 15:30

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odlučio je danas uspostaviti ad-hoc skupinu za procjenu situacije u zračnom prometu, koji je gotovo posve paralaziran zbog oblaka vulkanskog pepela, i posljedica koje to ima za europske zračne prijevoznike i gospodarstvo općenito, priopćeno je iz njegova ureda.

Barroso je zatražio od povjerenika za promet Siima Kallasa da vodi tu skupinu u kojoj će također biti povjerenik za tržišno natjecanje i državne potpore Joaquin Almunia i povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn. Predsjednik Komisije “također je zatražio od Kallasa da uspostavi kontakt sa španjolskim predsjedništvom kako bi se razmotrila mogućnost sazivanja izvanrednog sastanka ministra prometa zemalja članica”, kaže se u priopćenju. Taj bi se sastanak mogao održati i putem video-veze s obzirom da dobar dio ministara ne može doputovati u Bruxelles.

“Oblak vulkanskog pepela stvorio je dosad nezabilježenu situaciju. Zatražio sam od potpredsjednika Kallasa da koordinira odgovor Komisije i procijeni učinak koji oblak vulkanskog pepela ima na gospodarstvo i zračni prijevoz. Važno je da se sve mjere razmatraju i koordiniraju na europskoj razini”, kaže Barroso. I španjolsko predsjedništvo smatra da će se morati izvršiti procjena sadašnjeg stanja na zračne prijevoznike i da će EU možda trebati donijeti odluku o pomoći tom sektoru.

Europske zrakoplovne tvrtke počele su u pomoć pozivati Europsku uniju da im pomogne, navodeći da je riječ o izvanrednim okolnostima. Prva je to u subotu učinila belgijska tvrtka Brussels Airlines koja sadašnju situaciju uspoređuje sa situacijama u kojoj se nađu poljoprivrednici u slučaju velikih vremenskih nepogoda.

Po europskim propisima, putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prijevoz nekom drugom rutom ili drugim prijevoznim sredstvima. Europska komisija je u petak, kada se još nije znalo da će se paraliza zračnog prometa oduljiti pozvala putnike da traže naknadu unatoč tome što je riječ o izvanrednim okolnostima.

Danas otkazano 84 posto letova u Europi

Oblak pepela uzrokovan erupcijom vulkana na Islandu dovest će danasdo otkazivanja 84 posto svih planiranih letova u Europi, objavila je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol. To je najveći broj otkazanih letova od četvrtka kada su počele teškoće u zračnom prometu. Eurocontrol navodi da se očekuje polijetanje ili slijetanje samo 4.000 od 25.000 letova koliko ih je uobičajeno nedjeljom. Prema podacima agencije, od četvrtka je u europskom zračnom prostoru otkazano ukupno 63.000 letova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close