EK poziva putnike da traže naknadu zbog otkazivanja letova

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2010. u 16:00

Europska komisija pozvala je putnike čiji zrakoplovi nisu poletjeli zbog gustog oblaka vulkanskog pepela koji se nadvio nad velikim dijelom Europe da iskoriste svoja prava koja im osiguravaju europski propisi i da traže naknadu, iako je riječ o izvanrednim okolnostima.

“Potičimo ljude da se bore za svoja prava i ako ne budu ispunjena, da podnesu tužbu”, izjavila je glasnogovornica Komisije za promet Helen Kearns. “Europljani imaju najveća prava na svijetu i trebaju na njima inzistirati čak i ovim izvanrednim okolnostima”, dodala je. Oblak pepela, koji lebdi nad Europom na visini od šest do deset kilometara i koji je nevidljiv sa zemlje, potječe iz islandskog vulkana ispod glečera Ejfjallajokulla. Zbog njega je stotine tisuća putnika ostalo na zemlji, a jučer je otkazano oko 5.000 letova.

Europski propisi predviđaju da putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prijevoz nekom drugom rutom ili drugim prijevoznim sredstvima. U ovom slučaju, to mogu tražiti samo od europskih prijevoznika. Tako putnici iz Sjedinjenih Država čiji je let prema Europi otkazan mogu tražiti naknadu ako su izabrali europskog prijevoznika, ali ne i ako je riječ o nekoj američkoj zračnoj tvrtki.

“To ne znači da američke tvrtke neće nešto ponuditi, ali po američkom zakonima to nisu dužne”, rekla je glasnogovornica Helen Kearns. Europska agencija za nadzor zračnog prometa Eurocontrol priopćila je da će poremećaji potrajati još najmanje 24 sata. U petak se na europskom nebu očekuje oko 11 tisuća letova, u usporedbi s 28 tisuća u normalnim okolnostima.

U petak se poremećaj u zračnom prometu proširio sa sjevera i na srednju Europu. U petak prijepodne potpuno su ili djelomično zatvoreni zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene zračne luke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

Ovo je vjerojatno najveći poremećaj u europskom zračnom prometu od terorističkih napada 11. rujna 2001. Stotine tisuća putnika blokirane su u zračnim lukama, a financijska šteta je zasad nemjerljiva.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close