EK: Europske banke moraju smanjiti bonuse

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2011. u 19:00

Europska komisija upozorila je banke da moraju pokazati umjerenost i odgovornost prilikom objave godišnjih budžeta za bonuse u nadolazećim tjednima, uz neskrivenu prijetnju restrikcijama u slučaju kršenja postojećih propisa.

“Banke se moraju ponašati odgovorno i umjereno”, kazao je europski povjerenik za interno tržište Michel Barnier. “Bankama u Europi bilo bi bolje da ne gube iz vida stanje u gospodarstvu i društvu”, upozorio je on. “Moraju postupati etično, što bi podrazumijevalo umjerenost u isplati bonusa”. Dodao je da Bruxelles očekuje strogo poštivanje ograničenja isplata koje su zemlje članice i europarlamentarci usvojili prošle godine, dogovorivši odgodu isplate 40 do 60 posto iznosa bonusa na tri do pet godina, te isplatu polovice unaprijed isplaćenih bonusa u dionicama ili drugim vrijednosnicama vezanim uz bančinu poslovnu izvedbu.

Europski povjerenik nije eksplicitno zaprijetio novim ograničenjima ali je naglasio da Bruxelles još uvijek analizira čitavo područje korporativnog upravljanja u sektoru financijskih usluga. Komisija je u lipnju prošle godine objavila zelenu knjigu, koja je obuhvatila i prijedloge o nagrađivanju menadžera. Tako su u Bruxellesu predložili da se propisi o bonusima uz financijski ubuduće primjenjuju i u ostalim sektorima, kako bi se spriječilo narušavanje tržišnog natjecanja.

Zatražena su mišljenja o potrebi uvođenja mjera vezanih uz strukturu sustava nagrađivanja kao i o tome treba li smanjiti odnosno obustaviti isplatu bonusa u institucijama koje dobivaju državnu pomoć.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close