Egipat će vjerojatno trebati više od 10 milijardi dolara pomoći

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2012. u 08:05

Egipat će vjerojatno trebati više od 10 milijardi dolara vanjske pomoći kako bi oživio svoje gospodarstvo koje je ostalo uzdrmano nakon pobune u kojoj je prošle godine svrgnuta autoritarna vlast predsjednika Hosnija Mubaraka, rekao je u srijedu viši dužnosnik EU-a.

Europska unija i druge institucije razmatraju financijsku potporu Egiptu uz zajam od 4,8 milijardi dolara koji je Kairo zatražio od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao je dužnosnik koji je tražio ostati neimenovan.

“Egiptu će trebati više od toga”, rekao je dužnosnik uoči posjeta Bruxellesu egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u četvrtak. “Egipat će vjerojatno trebati više nego dvostruko od tog iznosa, više od deset milijardi dolara”.EU će “pojačati” MMF-ov paket svojom pomoći ali još uvijek razmatra koliko će dati, rekao je dužnosnik.

Mursijev posjet bit će njegov prvi posjet Europi otkako je u lipnju postao prvi egipatski predsjednik izabran na slobodnim izborima. Mursi će se sastati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuleom Barrosom, visokom predstavnicom za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton i predsjednikom europskog vijeća Hermanom van Rompuyom koji predstavlja vlade članica EU-a.

Očekuje se da će egipatski i europski predstavnici razgovarati o gospodarskoj potpori, stvaranju radnih mjesta, poljoprivredi, energetici i ulaganju europskog privatnog sektora u Egipat, rekao je dužnosnik. Egipćani žele razviti svoje industrije plina i obnovljivih izvora energije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close