ECB nastavlja s kupnjom obveznica

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2011. u 12:55

Europska središnja banka (ECB) aktivno kupuje državne obveznice na sekundarnom tržištu, izjavio je danas predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet, pozivajući vlade u eurozoni da brzo provedu u djelo nove mjere, dogovorene na europskom srpanjskom samitu.

U razgovoru za francuski radio Europe 1 Trichet je odbio navesti koliko će dugo ECB ostati na sekundarnom tržištu, ali je napomenuo da je kupovina obveznica efikasna metoda obnove stabilnosti kroz prenošenje na tržišta ECB-ovih odluka o kamatnim stopama. “Aktivni smo na sekundarnom tržištu. Neću Vam reći što kupujemo niti vrijednost kupovina ali iznosi su, naravno, poznati i u tom smo pogledu potpuno transparentni”, kazao je predsjednik ECB-a. “Dugo vremena, od svibnja 2010., na raspolaganju nam je nova, nekonvencionalna mjera, koja nam omogućuje da pokušamo bolje prenositi (na tržište) odluke iz domene monetarne politike”, istaknuo je.

ECB je jučer intervenirao na tržištima kupovinom talijanskih i španjolskih državnih obveznica, potaknuvši pad prinosa na te dužničke papire. “Trenutno smo suočeni s problemom povjerenja u međunarodnom gospodarstvu”, kazao je Trichet, pozivajući vlade u eurozoni da odrade svoj dio posla i izbore od parlamenata zeleno svjetlo za odluke sa srpanjskog samita EU-a o novim ovlastima kriznog fonda. “Potrebno nam je da vlade učine ono što smatramo njihovom zadaćom. Tražimo da sve odluke donesene 21. srpnja što prije stupe na snagu”, naglasio je Trichet.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close