Državni vrh na svečanosti u Kninu

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2011. u 15:30

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje na kninskom stadionu Dinara, čestitajući okupljenima današnji blagdan predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuli su kako danas slavimo pobjedu jer Oluja je pobjednička akcija kojom je oslobođena okupirana Hrvatska.

Na stadionu u šesnaest postroja okupilo se više od 1.200 pripadnika OSRH, udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Prvi puta, u sklopu postroja, javnosti je predstavljen i postroj EU borbenih skupina u kojima Republika Hrvatska sudjeluje kroz ostvarivanje zadaća i misija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Obraćajući se okupljenima premijerka Kosor je rekla kako “bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni”.

Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što su nazočni popratili dugačkim, burnim pljeskom. Kako je rekla, Oluja je bila pobjednička, pravedna i časna borba za oslobođenje Hrvatske. “Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. To su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje”, kazala je Kosor. Kako je istaknula, “bilo dobro da i naši susjedi razumiju da su upravo ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju”.

Predsjednik RH Ivo Josipović rekao je da je danas dan kojim slavimo pobjedu u legitimnoj i pravednoj obrani domovine. “Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno žaleći sve žrtve, osuđujući svaki zločin”, rekao je Josipović dodajući kako Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske. “Blistava hrvatska akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv sugrađana srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti”, poručio je Josipović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je rekao, utemeljio hrvatsku oružanu silu i hrvatske državne ustavne institucije. “Tuđman je pozvao je cijeli hrvatski narod na pomirbu, ne ideološku, nego kao ljudi te jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske. To su dva temeljna stupa na kojima je predsjednik Tuđman ostvario jedinstvo hrvatskog naroda”, ocijenio je Bebić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close