Državna anomalija: Plaće u agencijama više nego u ministarstvima

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2012. u 11:30

Službenici i namještenici su godinama iz ministarstava bježali u agencije, zavode i fondove jer su ondje veće plaće, dodaci, stimulacije, a neki su na taj način čak i udvostručili svoja primanja, iako nisu promijenili poslodavca, piše Novi list.

Na taj se način u 172 agencije, fonda, zavoda ili centra nakupilo oko 22 tisuće zaposlenih. Ipak, trend se navodno počeo mijenjati, a u nekoliko ministarstava za Novi su list potvrdili kako se njihovi nekadašnji zaposlenici sada žele vratiti na svoja stara radna mjesta jer je Vlada najavila ujednačavanje plaća za sve zaposlenika koji plaću dobivaju iz proračuna. Govori se i da bi neke agencije mogle biti ukinute.

“Zbog toga što su u agencijama plaće bile i do 50 više naše je ministarstvo ostalo bez nekih kadrova, ali kako Vlada već počinje ujednačavati plaće, neki naši ljudi žele se vratiti”, povjerio se jedan ministar Novom listu.

U Ministarstvu uprave kažu kako su prosječne plaće u svakom od tih tijela usporedili s prosječnom bruto plaćom u Ministarstvu uprave te se pokazalo da su u 89 institucija, što je više od polovice, bruto plaće veće od onih u Ministarstvu uprave. To znači da su njihove prosječne bruto plaće veće od deset i pol tisuća kuna, što je neto plaća nešto manja od osam tisuća kuna. Negdje su bruto plaće veće tek nekoliko stotina kuna od toga, a negdje su veće i po tri ili gotovo četiri puta. Pravu sliku toga koliko plaće za ista radna mjesta i istu složenost poslova u agencijama odstupaju od onih u državnoj upravi dat će tek upravni nadzor što ga svako ministarstvo provodi po svakoj agenciji, zavodu ili fondu u svome resoru, a podatke prikuplja Ministarstvo uprave.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Agencije su utočište za uhljebe i, u ogromnoj većini slučajeva, apsolutno nepotrebne! Ukidati po automatskom/kratkom postupku!

Počinješ s nešto ispod 3500. Nakon pripravničkog raste par stotina kuna. Sa zvanjem savjetnika (prije 5 sada 3 godine) dođeš na 4.500. Viši savjetnik (prije 10, sada 6 godina) će imati nešto preko 6000, naravano ako ima takvo mjesto otvoreno. Načelnik s troje djece na poreznoj kartici će nagurati oko 7000.

Preko toga, 7-8.000 kn su ti zvanja tipa “savjetnik u kabinetu ministta”, “savjetnik kluba zastupnika s više od 10 zastupnika” i “savjetnik predsjednika vlade”, ali je malo teže do toga doći.

Dodatak na magisterij znanosti je 8, a na doktorat 15%. Inspektorski dodatak je 10%, ali računaj da nije baš ugodno pisat rješenja raznim mafijašima da im zatvaraš/rušiš/zabranjuješ djelatnost i onda mirno poslat djecu u školu.

New Report

Close