'Država zbog HT-a i AD Plastika izgubila na desetke milijuna kuna'

Država je izgubila nekoliko desetaka milijuna kuna na ime poreza na dividendu samo zato što su dvije tvrtke HT i AD Plastik odlučile svojim dioničarima isplatiti predujam dividende prije 1. ožujka kada na snagu stupaju izmjene zakona o dobiti i dohotku kojima se uvodi porez na dividendu od 12 posto, piše Novi list.

Gubitak je naravno puno veći u slučaju HT-a jer od dividende u AD plastiku država bi mogla ubrati oko milijun kuna tog poreza.

U slučaju HT-a Hrvatska zbog sporazuma o dvostrukom oporezivanju ne bi ni mogla naplatiti porez na dividendu koju dobiva najveći dioničar Deutsche Telekom, ali će ostati uskraćena za dobar dio poreza koji bi mogla naplatiti na dividendu koju dobivaju obvezni mirovinski fondovi, Umirovljenički fond, banke i investicijski fondovi te mali dioničari kojima pripada dividenda veća od 12 tisuća kuna.

HT, je naime, odlučio odlučio 27. veljače isplatiti polovicu dividende, odnosno 11,07 kuna po dionici, dok će ostatak dioničari dobiti u travnju. Više o svemu pročitajte ovdje.

(pd)

Komentari (5)
 • kurdy
  kurdy 15:41 21.2.2012.

  glupog li članka

 • vodoinst
  vodoinst 20:10 20.2.2012.

  Primjereniji naslov bi bio "Država (zasad) propustila opljačkati dioničare HT-a i AD Plastike". Harač, harač, harač rajo, samo harač - moto je linje vlasti

 • lastan
  lastan 17:00 20.2.2012.

  Država nije ništa izgubila jer to nije ni imala. Naplatiti porez stranim vlasnicima ionako nemože zbog dvostrukog oporezivanja, malim dioničarima do 12 000 kn također. Jedino je propustila oguliti mirovince kojima je ionako svejedno jer to ide iz džepova svih nas. Toliko o sposobnisti vlade da nešto naplati. Oni mogu naplatit samo sirotinji ( PDV, skinut plaće i penzije itd)

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!