Dr. Propast: Bankari su pohlepni, bili su i prije sto godina, ali nije u tome stvar

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2012. u 15:10

Američki ekonomist Nouriel Roubini , poznatiji kao Dr. Propast, u intervjuu za Bloomberg rekao je što misli o skandalu banke Barclays koja je optužena za manipulaciju kamatnim stopama.

Roubini ističe kako mnogi od strukturnih problema koji su izazvali financijsku krizu još uvijek nisu riješeni te navodi da će kod banaka uvijek postojati određena doza pobude da varaju te čine stvari koje su ilegalne, pa čak i nemoralne.

Jedini način da se to prema Roubiniju izbjegne jest slamanje financijskih ‘super-tržišta’. Banke se istodobno bave s više kontradiktornih poslova – komercijalnim bankarstvom, investicijskim bankarstvom, upravljanjem imovinom, osiguranjem, vrijednosnicama itd., i u tom se poslovanju stoga javljaju masovni sukobi interesa, navodi Roubini.

Smatra da je mudrije suočiti se s cijelim sustavom i tamo riješiti probleme, radije nego da se troši vrijeme na bankare, odnosno ‘glavne igrače’.

Evo i zašto.

“Bankari su pohlepni, bili su pohlepni i u prošlosti, prije stotinu godina. Nije stvar u tome da je bankarski sektor danas puno nemoralniji nego je bio prije tisuću godina. Trebamo osigurati da bankari djeluju na onaj način koji će takvo nemoralno ponašanje svesti na minimum te umanjiti rizike. Jedan od načina da se to osigura je razdvajanje bankarskih aktivnosti kako bi se navedeni sukobi interesa sveli na najmanju moguću mjeru. Inače će se ovo i dalje događati..”, nastavlja Roubini u intervjuu.

To ne znači da ljudi ne trebaju biti kažnjeni za počinjena nedjela, već bi trebalo kreirati efikasan sustav koji će postaviti zapreke te spriječiti bankarski sektor u lošem ponašanju. Trenutno, kazne nisu dovoljni oštre, navodi Roubini.

Ističe i kako još od početka financijske krize nitko nije otišao u zatvor. Banke su provodile brojne ilegalne stvari i nitko od njih nije za to odgovarao, većina ih je prošla sasvim nekažnjeno. Ako bismo nekoga poslali u zatvor, to bi drugima poučilo kao primjer i naučilo ih lekciji, tvrdi.

Gledano iz šire perspektive, Roubini upozorava da bi rizici koji su trenutno prisutni na tržištu mogli značajno utjecati na smjer globalne ekonomije u 2013. godini.

“Kolaps eurozone, recesija s dvostrukim dnom u SAD-u, problemi u Kini, ali i na tržištima u nastajanju, rat na Bliskom istoku…samo su neki od globalnih problema s kojima bismo se mogli suočiti iduće godine”, upozorio je kontroverzni američki ekonomist.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

niste napisali ključnu stvar…….roubini je izričito rekao da iduće godine očekuje perfect global storm……a izgleda da je proces već započeo…….

New Report

Close