Donesena Deklaracija ovlaštenih inženjera građevinarstva o poticanju održivog razvoja

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2012. u 14:55

Na redovnoj sjednici Opće konvencije ovlaštenih inženjera građevinarstva, održanoj danas u Opatiji, donesena je Deklaracija o poticanju održivog razvoja, u kojoj ovlašteni inženjeri prihvaćaju punu odgovornost u osmišljavanju, predlaganju i provedbi investicijskih projekata u skladu s principima ciljanog održivog razvoja te odbacuju svaku pomisao ili insinuaciju da su spremni sudjelovati u nečasnom djelovanju na štetu očuvanja okoliša.

U Deklaraciji se navodi da se revizija razvojnih infrastrukturnih projekata mora provoditi u skladu s pravilima struke i transparentno te da se „ovlašteni inženjeri protive pokušajima da se revizija koristi za ciljanu svrhu koja je društveno upitna, posebno da se nekontrolirani upadi u struku dešavaju u prostoru odlučivanja koji kreira kratkoročne i dugoročne uvjete svakodnevnog života“. „Želimo ukazati na neodrživost prakse kojom se bez stvarnih i provjerljivih argumenata, u ime održivog razvoja, spriječava razvoj koji nije u suprotnosti sa zahtjevima održivog razvoja,“ stoji u toj deklaraciji. Deklaraciju su danas na konferenciji za novinare predstavili članovi konvencije i Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), u sklopu Dana ovlaštenih inženjera građevinarstva, koji se do 16. lipnja održavaju u Opatiji.

Predsjednik HKIG Zvonimir Sever kazao je da su donošenje deklaracije potaknule česte paušalne procjene objekata, jer da često o njima govore nekvalificirani ili neinformirani ljudi, te da su željeli iskazati odnos struke prema održivom razvoju. „Smeta nas da se o tim objektima često govori neargumentirano i konstruiraju netočne stvari, pa apeliramo da se ocjene o našim objektima donose na osnovi temeljite, otvorene, stručne i javne analize i rasprave, odnosno da svako tko napiše reviziju ili mišljenje stane iza toga i suoči se s argumentiranom raspravom“, navodi Sever.

Na novinarski upit je li povod za donošenje deklaracije bio neki konkretan projekt i koji, Sever je rekao da ih je bilo više, ali da je „ovo zadnje prelilo čašu.“ „Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy angažirala je revidente kojima se ne znaju imena, kompetencije i kvalifikacije“, naveo je te nastavio da su „svi naši elaborati i projekti javni te da je neprimjereno i u svijetu nepoznato da se rade tajne revizije, jer revizije moraju biti javne“. Član HKIG i član Uprave HEP-a Rodoljub Lalić kazao je da Hrvatska elektroprivreda (HEP) kod izrade projekata radi stručne revizije, da jedna projektantska kuća projektira, a druga radi reviziju projekta. Revizija se daje projektantima i onda se raspravljalju zaključci revizije. Često ima suprotstavljenih mišljenja, pa se traže dodatne ekspertize ili HEP odlučuje što je za njega prihvatljivije, rekao je Lalić, dodavši da je revizija javna.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovlašteni inžinjeri su dakle postali politička grupacija sa pazi “deklaracijom”

New Report

Close