Dolar pod pritiskom zbog mogućeg labavljenja monetarne politike

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2012. u 11:20

Tečaj dolara prema euru pao je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima na najnižu razinu u osam tjedana, što je posljedica očekivanja ulagača da će američka središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura porastao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,2580 dolara, a u petak je u jednom trenutku dosegnuo 1,2636 dolara, najvišu razinu od početka srpnja. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je 0,1 posto, na 98,58 jena. Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 0,4 posto, na 78,38 jena.

Sve do petka i sastanka središnjih bankara u Jackson Holeu na tržištu je vladao oprez, pa tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta nisu osjetnije oscilirali. Uoči govora predsjednika Feda Bena Bernankea tečaj eura probio se, po prvi puta nakon gotovo dva mjeseca, iznad razine od 1,26 dolara jer su ulagači očekivali jasnu najavu daljnjeg labavljenja monetarne politike u SAD-u. No, kako je Bernanke ponovio samo to da je Fed spreman reagirati ako se situacija u gospodarstvu pogorša, dolar je nadoknadio dio prethodnih gubitaka. Ipak, očekuje se da će američka valuta i dalje biti pod pritiskom jer postoji mogućnost da će čelnici Feda ipak pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike na sjednici 12. i 13. rujna.

U fokusu ulagača idućih dana bit će, pak, Europska središnja banka jer se očekuje da će njezini čelnici na sjednici 6. rujna pokrenuti program otkupa obveznica prezaduženih članica eurozone, kao što su Španjolska i Italija, kako bi se smanjila cijena zaduživanja tih članica eurozone. Nadu u odlučne mjere za suzbijanje krize ponovno je prošloga tjedna podržao predsjednik ECB-a Mario Draghi kazavši da će središnja banka katkad biti prisiljena poduzeti izvanredne mjere kako bi ispunila svoj mandat i sačuvala stabilnost cijena.

Draghi, međutim, ima i snažnu oporbu. Njemački mediji pišu da se čelnik Bundesbanke Jens Weidmann oštro protivi planu kupovina obveznica i da je u više navrata razmišljao o ostavci. Ipak, ti napisi nisu imali većeg utjecaja na euro zbog percepcije tržišta da bi plan kupnje obveznica ipak mogao dobiti zeleno svjetlo, s obzirom na podršku ostalih njemačkih dužnosnika, poput njemačke kancelarke Angele Merkel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close