Dogovor središnjih banaka oduševio ulagače

Autor: Tomislav Hrastovčak , 30. studeni 2011. u 18:45

Dionice na europskim burzama zabilježile su snažan skok u srijedu, nakon što je šest središnjih banaka najavilo koordinirane mjere za jačanje likvidnosti u globalnom financijskom sustavu.

Europska središnja banka, američki Fed i britanska središnja banka zajedno sa središnjim bankama Kanade, Japana i Švicarske dogovorile su da će za pola postotnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih zajmova komercijalnim bankama. Niža kamata primjenjivat će se od početka idućeg tjedna u svim operacijama središnjih banaka. Istovremeno su najavljene i mjere koje bi zajmodavcima trebale osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti ukoliko to budu zahtijevale prilike na tržištu.

Navedene vijesti snažno su se odrazile na bankarski sektor. Deutsche Bank uzletio je 7,5 posto, dok se Barclays popeo 6,6 posto, a Lloyds Banking Group za 7,10 posto. Dionice europskog financijskog sektora zajedno su ojačale 4,4 posto. Među većim dobitnicama našle su i energetske kompanije, zahvaljujući rastu cijena nafte na svjetskim tržištima. Dionica BP-a poskupila je pritom za 5 posto. Na raspoloženje ulagača povoljno je danas utjecala i vijest o ublažavanju monetarne politike u Kini.

Londonski FTSE 100 skočio je 3,16 posto, frankfurtski DAX 4,98 posto, a pariški CAC 40 za 4,22 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 popeo se 3,63 posto na razinu iznad 240 bodova. Bloombergovi podaci pokazuju da je Stoxx 600 u protekla četiri dana ukupno ojačao oko 9 posto, što predstavlja njegovu najbolju četverodnevnu izvedbu još od studenog 2008. godine. Inače, ranije tijekom današnjeg trgovanja bilježio je pad veći od 1 posto, nakon što je Standard & Poor’s snizio kreditne rejtinge nizu svjetskih banaka.

Snažan rast u prvim satima trgovanja bilježe i glavni indeksi na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average skočio je 3,59 posto, Standard & Poor’s 500 za 3,45 posto, a Nasdaq Composite 3,48 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close