Dobri gospodarski podaci podupiru cijene nafte

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2012. u 17:15

Cijene nafte porasle su danas na tržištu u Londonu iznad razine od 123 dolara po barelu zahvaljujući iznenađujuće dobrim kineskim podacima i pojačanoj potražnji iz SAD-a koji su poduprli očekivanja u vezi s potražnjom.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 78 centi, na 123,44 dolara. Na američkom je tržištu ostala gotovo nepromijenjena, te se barelom trgovalo po 107,21 dolar. Izvješće kineske vlade objavljeno u četvrtak pokazalo je da je rast industrijske proizvodnje u veljači nadmašio očekivanja dok su u srijedu objavljeni podaci američke vlade pokazali da je američko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo više no što se ranije prognoziralo. Dodatnu potporu cijenama pruža i nastavljena napetost oko iranskog nuklearnog programa i strahovanja u vezi s opskrbom. Američka je vlada u izvješću objavljenom u srijedu konstatirala da su zapadne sankcije narušile izvoz iranske nafte i prije punog stupanja na snagu, ograničivši globalno tržište nafte.

Sve manje američkih i europskih osiguravatelja spremno je osiguravati isporuke iranske nafte i prije punog stupanja na snagu sankcija Zapada, navodi se u izvješću američke vlade. Rizik prekida opskrbe iz Irana u budućnosti potisnuo je u drugi plan činjenicu da su zalihe nafte na tržištu dostatne, te da ostale članice OPEC-a povećavaju proizvodnju. Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 4,16 milijuna barela, više nego su analitičari očekivali, izvijestila je u srijedu vlada. Taj je podatak zakočio cijene nafte na američkom tržištu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 122,26 dolara, što znači da je porasla 1,47 dolara u odnosu na utorak.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jel se vi sami sebi smijete poslije ovakvih članaka?
Potrošnja derivata u USA i EU pada kao kamen još od 2009 ….

http://projectavalon.net/forum4/showthread.php?40474-U.S.-gasoline-consumption-dropped-25-in-last-two-months

pada pada kao kamen a cijena raste raste … jel to zbog “slobodnog tržišta”? LOLovi

New Report

Close