Dobit Philipsa skočila 80 posto

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2012. u 10:45

Philips Electronics izvijestio je u ponedjeljak o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, zahvaljujući jednokratnom dobitku i rastu prihoda u potrošačkoj i zdravstvenoj diviziji.

Neto dobit nizozemskog elektroničkog proizvođača dosegnula je u prvom tromjesečju 249 milijuna eura, što je 80 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je prodaja porasla za 7 posto, na 5,6 milijardi eura. U anketi Reutersa analitičari su očekivali neto dobit Philipsa od 186 milijuna eura, uz rast prihoda za 3,4 posto, na 5,4 milijarde eura.

Ovi rezultati predstavljaju prve znakove zaokreta u nizozemskoj grupi, od kada je prije godinu dana na mjesto izvršnog direktora došao Frans van Houten. Ulagači su zadovoljni što se vidi da se promjene u upravljanju i mjere restrukturiranja isplate.

Philips, najveći europski proizvođač potrošačke elektronike, najveći svjetski proizvođač rasvjete i jedan od triju najvećih proizvođača bolničke opreme, donedavno je razloge za svoje loše rezultate pripisivao slabom gospodarskom rastu, nejakoj potrošnji i mjerama proračunske štednje na nekoliko ključnih tržišta.

Dobri poslovni rezultati u prvom tromjesečju zahvaljuju se, među ostalim, nedavnoj Philipsovoj prodaji njegova high-tech uredskog kampa u Nizozemskoj konzorciju privatnih ulagača za 425 milijuna eura, što je dio njegovog programa smanjenja troškova poslovanja.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close