Dobit Facebooka pala uoči IPO-a, usporava li rast najveće društvene mreže?

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2012. u 11:55

Facebook je izvijestio u utorak o prvom padu prihoda na tromjesečnoj razini u dvije godine, što je možda znak da se rast te društvene mreže usporava uoči najveće inicijalne javne ponude dionica neke internetske kompanije u povijesti.

Neto dobit tvrtke pala je u prvom kvartalu za 12 posto, na 205 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 233 milijuna dolara. Prihodi su, pak, iznosili 1,06 milijardi dolara, što je za 6 posto manje u odnosu na četvrto tromjesečje. To je prvi pad prihoda na tromjesečnoj razini od 2010. Kompanija je za pad prihoda u prvom tromjesečju, koji je iznenadio analitičare na Wall Streetu, okrivila sezonske trendove oglašavanja.

“Usporavanje je bilo brže nego što smo pretpostavljali“, rekao je Brian Wieser, analitičar iz tvrtke Pivotal Research Group. Facebook kani prikupiti najmanje 5 milijardi dolara inicijalnom javnom ponudom, u kojoj bi vrijednost te najveće društvene mreže u svijetu mogla dosegnuti i 100 milijardi dolara. Ta društvena mreža, koju je osnovao Mark Zuckerberg na Harvardu 2004., imala je u prvom tromjesečju 900 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, dok je broj stalno zaposlenih u proteklih godinu dana porastao za oko 1.100, na 3.539 zaposlenih.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close