DM drži tri četvrtine drogerijskog tržišta

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2012. u 13:20
PXL

Tržište drogerija u Hrvatskoj kontinuirano raste, što je posljedica niza čimbenika kao što su npr. organski rast odnosno širenje prodajne mreže vodećih drogerija: dm-a, Kozma, Bipe i Mullera, te ulaganja u povećanje zadovoljstva kupaca. U prošloj je godini vodeće mjesto pripalo dm-u koji drži približno ¾ drogerijskog tržišta, priopćeno je iz agencije GfK.

Primjetan je trend rasta drogerija na račun supermarketa, cash&carry-a i malih trgovina, dok hipermarketi i diskonti, uz drogerije, također povećavaju svoj tržišni udio u kategorijama koje čine core business drogerijskog tržišta, a to su sredstva za osobnu njegu i sredstva za čišćenje kućanstva. U 2011. drogerije su držale 40 posto tržišta u kategoriji osobne njege, što je 10-postotni rast u odnosu na godinu prije. U kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva, drogerije drže 15 posto tržišta, a odnosi glavnih igrača su isti kao u kategoriji sredstava za osobnu njegu ( ¾ dm, ¼ Kozmo, Bipa i Muller).

Dm, kao predvodnik kategorije, u 16 godina koliko posluje na hrvatskom tržištu, otvorio je 140 prodajnih mjesta, u asortimanu ima više od 13.000 drogerijskih proizvoda, te čak 22 trgovačke marke. U 2011. u dm-u je kupovalo ¾ kućanstava, a prosječan kupac ondje je kupovao jednom mjesečno (11.4 puta godišnje), te prilikom kupovine ondje ostavljao u prosjeku 93 kune.

Kada se analizira ponašanje kupaca dm-a, odnosno njihovu (podijeljenu) lojalnost, zaključuje se da su kupci dm-a povećali udio svoje potrošnje u dm-u na račun Ultragrosa, Keruma, Tommya, Getroa, Metroa, KTC-a, Bille i Mercatora, dok su istovremeno na račun dm-a povećali svoju potrošnju u Intersparu, Kauflandu, Lidlu i Plodinama.

Tržišne bitke u 2011. otišle su na stranu drogerija, hipermarketa i diskonata. Očekivani ishod odnosa snaga u 2012 ? Ako se trend iz 2011. nastavi, očekuje se daljne jačanje prošlogodišnjih pobjednika, ističu iz GfK.

GfK Consumer Panel ili Panel kućanstava je kontinuirano istraživanje u kojemu se podaci prikupljaju na temelju dnevnika kupovine kojeg ispunjava 1500 kućanstava u Hrvatskoj. Uzorak je reprezentativan prema regiji, veličini naselja, broju članova kućanstva te broju djece ispod 14 godina.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close