Dionice na Wall Streetu dosegnule najviše razine od kolovoza

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2011. u 10:00

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i optimizmu ulagača uoči summita Europske unije, na Wall Streetu su jučer dionice snažno porasle, dosegnuvši najviše razine od početka kolovoza.

Dow Jones Industrial Average skočio je 267 bodova ili 2,31 posto na 11.808 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 porastao 1,88 posto na 1.238 bodova, a Nasdaq Composite 1,49 posto na 2.637 bodova. Premda i dalje postoje značajne razlike između Francuske i Njemačke o načinu rješavanja dužničke krize, ulagači vjeruju da će se uskoro usuglasiti odlučne mjere. Ako ne već na summitu EU-a u nedjelju, a ono na idućem, najkasnije do srijede.

”Ako ništa drugo, mislim da je sada vidljivost na putu prema rješenju dužničke krize bolja, pa ulagači optimistično reagiraju, premda zasad još nisu poznata konkretna rješenja”, kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management. Ministri financija eurozone odobrili su jučer navečer Grčkoj isplatu nove tranše kredita u iznosu od 8 milijardi eura, što bi joj trebalo pomoći da izbjegne bankrot. No, to je samo jedan korak prema cjelovitom rješenju. Na summitu EU-a u nedjelju ne očekuju se konačna rješenja, ali su Francuska i Njemačka poručile da će na tom sastanku biti razmotreni svi elementi odgovora na dužničku krizu, kako bi konkretna rješenja mogla biti prihvaćena na idućem summitu, najkasnije do sljedeće srijede.

Ulagače su jučer ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Cijena dionice industrijskog diva Honeywell Internationala skočila je 5,8 posto, dok je dionica lanca restorana brze hrane McDonald’sa poskupila 3,7 posto. Premda je i General Electric u trećem tromjesečju ostvario rezultate u skladu s očekivanjima, cijena dionice tog industrijskog konglomerata pala je 1,9 posto. Time je nastavljena dobra sezona kvartalnih rezultata. Prema podacima Reutersa, od 133 kompanije iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, ispodprosječan obujam trgovanja pokazuje da je na tržištu prisutan oprez. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 8 milijardi. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 8 naprama 1.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close