Dinar najslabija europska valuta

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2010. u 11:45

Srpski dinar je valuta koja je od početka godine najviše oslabila prema švicarskom franku, euru i dolaru. U svijetu je gori samo venezuelanski bolivar.

Kako prenosi portal B92, srpska valuta oslabila je prema euru za 9,8 posto i 8,6 posto prema dolaru, a prema “švicarcu” za oko 15 posto. Od početka krize pad dinara prema švicarskom franku iznosi oko 40 posto, prema euru gotovo 28, a prema dolaru 21,8 posto. Tako na primjer, u listopadu je franak vrijedio 47,50 dinara, u siječnju ove godine 67,07, a jučer 78,95 dinara ili za oko 40 posto više nego prije tri godine

Najmanje je domaća valuta oslabila prema dolaru, u posljednjih 36 mjeseci oko 22 dinara. U listopadu 2007. godine je američka valuta vrijedila 55,67 dinara,a jučer 77,29 dinara. U odnosu na euro dinar je od 2007. do danas oslabio za 27,47 dinara. Prije tri godine je euro vrijedio 78,86 dinara, a 4. listopada ove godine 106,33 dinara.

“Ako se usporedimo s okolnim zemljama jedino mađarska forinta ima značajan pad svoje valute u 2010. (oslabila za 4,1 posto), dok su većina ostalih valuta ojačale prema euru u isto vrijeme (rublja za skoro 10 posto)”, kaže analitičar Goran Nikolić i dodaje da “promatrano od početka krize samo ukrajinska valuta bilježi razinu pada sličnu dinaru”.

Slabljenje dinara je, prije svega, prema riječima Nikolića, rezultat slabih kapitalnih priljeva u proteklom dijelu ove godine. S padom domaće valute povezan je pad vrijednosti prodanih trezorskih zapisa, posebno intenzivan u lipnju i srpnju.

B92 zbog toga zaključuje da monetarne vlasti u Srbiji, sada je već sasvim izvjesno, nisu uspjele obraniti tečaj dinara, a neće ni planiranu inflaciju za ovu godinu. Euro je već porastao na 107 dinara, a posljednji izvještaj NBS-a, ma koliko pisan u optimističnom tonu, navodi na zaključak da središnja monetarna institucija neće uspjeti u svojem naumu da inflaciju održi na gornjoj razini od osam posto, odnosno 6 plus 2 posto.

Iako je u ovoj godini na obranu dinara potrošila čak dvije milijarde eura, NBS nije uspjela spriječiti konstantan pad vrijednosti nacionalne valute. Samo u posljednjih mjesec dana NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenirala šest puta prodavši 181 milijun eura. U ovakvoj situaciji nameće se pitanje da li NBS treba jače braniti tečaj.

Ekonomist Ivan Nikolić smatra da u trenutnoj situaciji nije opravdano trošiti devizne rezerve jer neće osigurati ravnotežu tečaja. To, po njegovim riječima, ima smisla raditi samo kada se očekuje ravnoteža na kratak rok.

“Naš problem je što nema prijeva deviza. Možemo se samo nadati prihodima od prodaje Telekoma, a i to će se jednokratno potrošiti i pitanje je što će dalje osiguravati ravnotežu tečaja. Istina, NBS ima na raspolaganju i druge mjere monetarne politike kao podizanje repo stope, ali to može dati rezultate tek za tri do šest mjeseci”, objašnjava Nikolić.

Dobre strane pada dinara

Pad vrijednosti dinara ima i svoju dobru stranu, podsjećaju ekonomski eksperti, jer srbijanska roba postaje cjenovno konkurentnija na stranom tržištu. Pored toga, smanjuje se trošak plaća, odnosno radne snage, izražen u eurima. Jer, realne plaće izražene u eurima imale su u periodu od 2005. do 2008. prosječan međugodišnji rast od 22,7 posto, što je većim dijelom bila posljedica aprecijacije dinara, a ne rasta produktivnosti. Aprecijacija dinara je u tom periodu značajno povećavala troškove radne snage i smanjivala konkurentnost srbijanske privrede.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close