Dinamo zaštitio svoja carinska prava jer kažu da je većina navijačkih rekvizita krivotvorena

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 14. ožujak 2012. u 12:30
PXL

U Zagrebu se danas održava konferencija o intelektualnom vlasništvu “Intelektiv” u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), koja bi kroz niz stručnih predavanja trebala sudionicima pružiti uvid u kretanje zakonodavstva Europske unije u području intelektualnog vlasništva te dati pregled situacije u srednjoj i istočnoj Europi i Hrvatskoj.

Na konferenciji se između ostalog pričalo o povredama intelektualnog vlasništva. Među to spada i krivotvorena roba.

Na konferenciji je izneseno nekoliko zanimljivih podataka. Jedan od njih je onaj koji je iznio Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik Carinske uprave, a koji kaže da se 2009. uništilo robe u vrijednosti od 13, 9 milijuna eura, 2010. godine 23,7 milijuna eura, a 2011. 50,4 milijuna eura. To je vrijednost koliko bi stajala originalna roba s PDV-om.

Babić je pojasnio kako postoji mogućnost zaštite svojih prava na carini kao nositelja carinskih prava. Kazao je i kako je među 190 onih koji su zaštitili svoja prava samo pet domaćih tvrtki. To su najviše male firme plus jedna velika – proizvođač hrane za kojega Babić nije htio otkriti o komu je riječ. Zanimljivo je i da je NK Dinamo zaštitito svoja prava jer tvrde da su navijački rekviziti većinom krivotvoreni.

Komentirajte prvi

New Report

Close