Deltagrip udario na pločanski NTF tužbom teškom 116 milijuna dolara

Autor: Miho Dobrašin , 29. lipanj 2010. u 15:15

Tužba je u utorak predana u Parizu Međunarodnoj trgovinskoj komori (ICC), najvećoj svjetskoj poslovnoj organizaciji

Deltagrip, tvrtka za trgovinu naftnim derivatima iz Londona, pokrenula je protiv Naftnih terminala Federacije (NTF) iz Ploča tužbu tešku 116 milijuna dolara kojom traži nadoknadu štete zbog raskida ugovora potpisanog na 30 godina. Deltagrip je u Pločama skladištio naftne derivate, a nova Uprava NTF raskinula je ugovor za koji tvrdi da je iznimno štetan za kompaniju.

Tužba je danas predana u Parizu Međunarodnoj trgovinskoj komori (ICC) najvećoj svjetskoj poslovnoj organizaciji u čijem je članstvu upisano nekoliko stotina tisuća kompanija iz 130 zemalja svijeta. Mjesto održavanja suđenja bit će Zürich u Švicarskoj. Sukob Deltagripa i NTF-a počeo je krajem prošle godine kada je došlo do smjene na vrhu kompanije iz Ploča.

Nova Uprava na čelu sa Nikolom Štulom pokušala je povisiti cijene derivata koji se ondje skladište. Umjesto dotadašnjih 3,5 eura po uskladištenom prostornom metru u ožujku je ponuđena cijena od 8 eura. Deltagrip je odbio poskupljenje pozivajući se na ugovor potpisan na 30 godina, a nakon što su pregovori propali pokrenuo je protiv NTF-a stečajni postupak. Tvrtka registrirana u Londonu svojedobno je NTF-u odobrila kredit od 10 milijuna kuna za modernizaciju tamošnjih skladišta a ove je godine postalo upitno može li taj dug biti vraćen.

Uz Deltagrip, u Pločama naftne derivate skladište Ina i Petrol koji su uz ruski Zarubežnjeft zainteresirani za najam prostora kojeg je u zakupu imao Deltagrip. Prošli tjedan je, naime, njegove derivate brodom odvezla francuska banka BNP Paribas, u čijem se fiducijarnom vlasništvu nalazila roba.

Ina i Petrol za skladištenje plaćaju 4 eura po prostornom metru, što je za 0,5 eura skuplje u odnosu na cijenu koju je plaćao Deltagrip. Međutim, Deltagripov kredit omogućio je modernizaciju rezervoara koji se sada nude u zakup. NTF pokušava i Ini i Petrolu povisti cijenu.

“Ljudi iz Deltagripa uopće nisu htjeli pregovarati. NTF bi gotovo sigurno pristao na cijenu manju od spomenutih 8 eura”, tvrdi izvor blizak Upravi NTF-a. Naglašava da ih tužba neće uplašiti te da su raskinuti ugovori bili iznimno štetni za kompaniju.

Nova Uprava optužuje bivšeg predsjednika Uprave Josipa Tomića za pogodovanje Deltagripu. Tomić je vodio Terminale od 2006. do 2009. godine kada je smijenjen odlukom vlasnika kompanije, Vlade Federacije BiH. Nije mu pomogla niti podrška radnika.

Sutra (srijeda) bi tamošnjoj Vladi trebalo biti predočeno izvješće o poslovanju NTF-a. Nakon što se NTF, sa 86 zaposlenih, našao na rubu stečaja, istražno parlamentarno povjerenstvo sastavljeno od zastupnika vodećih tamošnjih stranaka odlučilo je analizirati poslovanje kompanije te upozoriti Vladu na zanemarivanje NTF-a putem kojeg BiH dobiva oko 70 posto nafte.

U Izvješću koje je u srijedu trebalo biti predočeno Vladi navedeno je kako “nema štetnih niti nezakonitih radnji u poslovanju NTF-a Ploče u periodu od 2006. do 2009. godine”. Međutim, dopredsjednik parlamentarnog povjerenstva i zastupnik SDP-a Slaviša Šućur kaže kako će taj dio biti izbrisan. On Tomiću zamjera zadržavanje postojećih ugovora sa Deltagripom.

Nad poslovanjem NTF-a provodi se sudsko vještačanje, proizašlo iz Deltagripovog poziva na pokretanje stečajnog postupka. Stečajni upravitelj u NTF-u Maroje Stjepović, kojeg je postavio dubrovački sud, kaže kako još uvijek nije zakazano ročište na kojem bi trebala biti poznata sudbina kompanije. “Trenutno se snima stanje u NTF-u, a izvješće će biti predano sudu”, objašnjava Stjepović. Na pitanje hoće li današnja tužba utjecati na odluku suda o otvaranju stečaja odgovara: “Neće, tužba nikako ne može utjecati”.

NTF je prošle godine zabilježio gubitak od 9,6 milijuna kuna. Imovina kompanije iznosi 54,5 milijuna a ukupne obveze 20,2 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close