Dawson: ‘Dođite u Hrvatsku’ ili Srbiju ili Vijetnam, ulagačima ne znači ništa

Autor: Darko Bičak , 20. travanj 2012. u 16:45

Hrvatska je i dalje zanimljiva investirima u komercijalne nekretnine, a ulaskom u EU će se situacija još popraviti, zaključak je Sajma investicija i komercijalnih nekretnina REXPO koji se u četvrtak i petak održavao u Zagrebu.

Gotovo tisuću ulagača, predstavnika gradova i županija, konzultanata, bankara i ostalih poslovnih ljudi je došlo u ova dva dana tražiti svoju priliku za sklapanje poslova u Zagreb. Održano je 11 panela na kojima se raspravljalo o investicijskoj klimi u Hrvatskoj i zemljama regije, a prevladava stav da situacija u našoj zemlji nije bitno bolja niti lošija od zemalja srednje i istočne Europe. Naime, radi se o procesu koji traje, a države najčešće uče na vlastitim greškama u stvaranju strategija investiranja. Drugog dana Sajma je, između ostalih, održan i panel “Kako učiniti Hrvatsku i regiju Investeor Frendly destinacijom?” na kojem su investitori i konzultanti govorili o vlastitim iskustvima s ulaganjima u našoj zemlji. “Mi moramo biti u stanju investitorima omogućiti da zarade novac na svojim projektima, kako bi im bili zanimljivi. Nakon toga, u tome moramo pronaći svoj interes i korist za ukupno gospodarstvo”, kazao je Damir Pokupec, odvjetnik za nekretnine i moderator panela koji se u petak održao u sklopu REXPO-a.

Sudionici panela redom su predlagali da se mora popraviti situacija s administrativnom neučinkovitošću, sudskom praksom i rokovima, a posebno je istaknuta problematika nesređenih zemljišnih knjiga.

“Hrvatska se mora u naredne dvije godine fokusirati na 20-ak strateških projekata, za njih pripremiti dokumentaciju, te ići s njima pred strane investitore. Nakon toga roka mora profunkcionirati sustav koji će sam po sebi rješavati stvari. Jer ako odmah pokušamo sve rještiti odjednom, bojim se da se nećemo pomaknuti s mjesta”, smatra konzultant Marijan Kostrenčić.

I Luke Dawson, regionalni direktor Colliers Internationala za istočnu Europu, predlaže da se ide korak po korak i projekt po projekt. Dawson navodi da je pogrešna praksa državnog vrha, koji pri razgovorima na najvišem političkom ili gospodarskom nivou, poziva na neodređeno ulaganje u Hrvatsku. “Poziv “Dođite u Hrvatsku” ili Srbiju ili Vijetnam, investitorima ne znači ništa. Ulagači žele konkretne projekte u kojima je razvidno koliko će koštati, kako dugo će trajati njihova realizacija te okvirna procjena njihove profitabilnosti”, navodi Dawson. Američki konzultant, s boravištem u Mađarskoj, Levante Polyak upozorio je da Hrvatska mora biti svijesna da se ne može uspoređivati s razvijenim tržištima zapadne Europe i Sjeverne Amerike i tražiti od investitora uvjete kakvi vladaju tamo. “Kapital koji dolazi u rizična područja, a Hrvatska jest rizičnija nego Njemačka, Francuska ili Kanada, traži veću profitabilnost i toga svi moraju biti svijesni”, kaže Polyak.

Komentirajte prvi

New Report

Close