Dar za djecu neće se rezati, Vlada kaže: ‘Neke standarde ipak moramo zadržati’

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2012. u 13:50

Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, neće se rezati, jer kako kažu u Ministarstvu, ‘neke standarde moramo zadržati’.



PXL

>>> Mrsić: Ove godine ipak nećemo ukinuti regres i jubilarne nagrade

Vlada je reterirala i ipak neće do kraja provesti prvotni plan po kojem bi se srezala gotovo sva materijalna prava u državnim i javnim službama. Prema informacijama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava regres će se ipak isplatiti svima, jer se već počeo isplaćivati u dijelovima javnih službi. Ista situacija jer i s jubilarnim nagradama, koje će zaslužni zaposlenici javnog sektora primiti možda i zadnji puta ove godine.

Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, neće se rezati, jer kako kažu u Ministarstvu, ‘neke standarde moramo zadržati’. Sada se postavlja pitanje na čemu će se zaista rezati.

Poznato je da za božićnicu treba manje od 300 milijuna kuna, što je daleko od najavljene uštede od 2 milijarde kuna na troškovima za zaposlene. Ministar financija, Slavko Linić, sigurno nije oduševljen zaokretom na relaciji sindikati – Vlada, jer je njegov proračun dizajniran s pretpostavkom da će se sa sindikatima dogovoriti zamrzavanje materijalnih prava. Kako će Vlada uštredjeti dvije milijarde kuna?

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica već je priznao da su troškovi zaposlenih ‘probili’ budžet za 600 do 700 milijuna kuna u prvih pet mjeseci godine, a isplatom regresa za sve i jubilarnih nagrada novi će troškovi doći na adresu ministarstva financija. Iako se proračun dobro puni, teško je očekivati da će u idućim mjesecima priljev novca biti visok. Većina makroekonomista upozorila je da je priljev novca u državnu blagajnu posljedica porezne discipline, a ne oporavka gospodarstva. Tome svjedoče katastrofalne brojke u prva četiri mjeseca godine, po kojima je BDP pao za 1,3 posto u prvom tromjesečju, a pad trgovine na malo za 7,3 posto, industrijske proizvodnje za 9,4 posto te robnog izvoza za 20,7 posto u travnju sigurno ne znači bolje punjenje proračuna u drugom tromjesečju.

Analitičari dapače očekuju još veći pad u recesiju tijekom drugog kvartala, pa povlačenje Vlade u defanzivu predstavlja problem za Linića. Prema informacijama iz resornog ministarstva sindikate će se tražiti da pristanu na ukidanje raznih dodataka poput onih na složenost poslova, boravak u službi ili pravo na staž. Prava su to koja se multipliciraju, odnosno državni službenik koji provede 20 godina u službi svake će godine dobiti povišicu od 0,5 posto, a na povećanu osnovicu veže mu se i povećanje od 4 do 10 posto za složenost poslova koje obavlja, pa ponovno na novu uvećanu osnovicu razna uvećanja za noćni rad ili rad na blagdane i nedjelje. O novoj taktici Vlade sindikati su izviješteni tijekom petka, a u 14:30 ministar Mirando Mrsić održat će tiskovnu konferenciju.

(Agencija VLM)

Komentari (2)
Pogledajte sve

zašto isti službenik u javnim službama dobija i cipeliće i putne troškove istovremeno

gradonačelnik Zuricha je volonter na posao dolazi biciklom, da li vam uopće više treba što napisati, a pogotovo o našim pijanim šerifima i njihovoj sviti. mi smo zemlja (grad) od 4 mil. stanovnika, a sveukupna uprava nam je veća nego cijele Njemačke. Osim toga po javnim firmama i upravama nepotrebnih kumova i rođaka napretek. Tu režite, a ne u pošteno zarađene plaće i dodatke koje svaki pošteni radnik u svakoj normalnoj i uređenoj zemlji ima. Ako ne znate, a ne znate jedini izlaz vam je proizvodnja, ako neznate čega odstupite pustite Ferdeljija neka sam vlada

New Report

Close