Da, neke tvrtke su u plusu, ali ne zbog ulaganja, nego rezanja

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2012. u 09:10

Prošla je godina hrvatskim tvrtkama ipak donijela određeni predah. Podaci o njihovom poslovanju u 2011. pokazuju da su i treću kriznu godinu zaredom mnoge od njih uspjele zaključiti s plusom, a neke od njih su tijekom prošle godine čak uspjele izaći iz crvenog.

No, nešto bolji poslovni rezultati u odnosu na one iz 2010. nisu posljedica jačanja poslovnih aktivnosti, nego prije svega nastavk arezanja troškova, piše Jutarnji list, primjećujući da se i u 2011. štedilo na sve strane: od troškova materijala, preko marketinga, posebno oglašavanja, pa do radne snage. Pokazuju to i podaci DZS-a, prema kojima je kraj prošle godine Hrvatska dočekala s više od 315.000 nezaposlenih. Promet u trgovini na malo prošle je godine neznatno porastao, a hrvatskim tvrtkama od velike koristi nisu bila ni naša izvozna tržišta na zapadu Starog kontinenta. Izvoz na njih nešto je porastao, no već su trendovi u drugom dijelu godine pokazali da EU i eurozona stoje na pragu nove recesije.

Od prošlogodišnjih dobitnika ističu se Petrokemija, Liburnia Riviera Hoteli i Đuro Đaković, koji su lani odlično poslovali. Unatoč krizi, prehrambene tvrtke dobro stoje jer ljudi nastoje ne štedjeti na hrani, zamjećuje Jutarnji list, dodajući kako poduzetnicima veliki problem predstavlja i nelikvidnost, koja je prešla 40 milijardi kuna. Velika očekivanja prema izjavama ekonomskih stručnjaka ne treba imati ni od 2012. godine.

Ovdje pratite poslovne rezultate kompanija

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Malo koja Hr tvrtka ima smo za ponuditi u inozemstvu. Stoga u recesijom pogodjenoj Hr profit se moze ostvariti samo smanjenjem proizvodnje i kresanjem troskova- nemastovito i ograniceno. Za ekonomiju u cjelin ipogubno . Jadno je sto ce tako ostati do daljnjega.

New Report

Close