Čović šokiran napadom na voditelja Zagrebačkih cesta

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 13:15

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović na današnjem je aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, nečuvenim napadom HDZ-ove zastupnice Božice Šolić na voditelja podružnice Zagrebačke ceste Alena Gospočića.

Božica Šolić upitala je Čovića hoće li i dalje na čelu podružnice Zagrebačke ceste ostati osoba koju radnici optužuju da ih maltretira, vulgarno se ponaša prema njima, posebno ženama te je, po podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, sudjelovao u preprodaji željeza. Također, upitala je je li točno da su zbog njega u tvrtki i istražitelji USKOK-a. “Radi se o nečuvenom napadu na djelatnika Holdinga, jer ne može se bez dokaza nekoga proglašavati kriminalcem i nemoralnim. Isti je dan otišla interna revizija u Zagrebačke ceste, a ovih dana očekujemo izvješće”, kazao je Čović zatraživši od Šolić da se ispriča Gospočiću koji nazoči sjednici, a što je ona odbila dok državne institucije ne utvrde njegovu nevinost. “Pa radnici tvrde da šverca željezo, a ja imam saznanja da su skladišta nekih djelatnika Zagrebačkih cesta puna željeza koja preprodaju”, kazala je Šolić.

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić upozorio ju je da je zakonska dužnost prijaviti korupciju ako ima saznanja o tome, jer je inače sudionik. “Tko ne prijavi korupciju u njoj sudjeluje”, naveo je, a HDZ je potom zatražio stanku za klub. Margareta Mađerić (HDZ) je potom ocijenila da je Bernardić grubo povrijedio prava gradskih zastupnika na slobodu govora te upozorila da SDP ima dvostruke kriterije u Skupštini i u Saboru. Dodala je i kako već šest-sedam godina bezuspješno traže odgovore od gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Uprave Holdinga Čovića te mu poručila da ne može prijetiti da neće dolaziti na skupštinske sjednice jer je tu, kazala je, zbog građana Zagreba, baš kao i gradski zastupnici.

“Nitko nikom nije zabranio da govori, ali treba paziti da izrečena riječ može biti teška”, odgovorio joj je Bernardić. Tomislav Babić (HDZ) pitao je hoće li Grad osnovati krizni stožer zbog teške ekonomske situacije ili će otvarati pučke kuhinje i konačišta. Bandić mu je na to odgovorio da nije u redu kad zavladaju patologija i mržnja pa se odbacuju svi njegovi prijedlozi pa tako i rebalans gradskog proračuna ili pak rješenje koje nudi za tvrtke Gredelj i Končar nabavkom novih tramvaja u suradnji s državom. “Proizvodnja je u krizno i recesijsko vrijeme važna, a to nikoga ne interesira. Uz to, šalju mi poruke da će prihvatiti rebalans ako odustanem od ‘Cvjetnog’ koji je već gotov i ‘fontana’ koje su 75 posto gotove”, rekao je i dodao: “Kriv sam što sam gradonačelnik”.

“Oni koji jurišaju na fotelje trebaju se strpiti do lokalnih izbora u svibnju”, poručio je navodeći kako će dotad vjerojatno obećavati štošta jer se, prije izbora, prije svadbe i poslije lova najviše laže. Predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića pozvao je da, ako zna da su se do sada poslovi u gradu dijelili ispod stola, to i prijavi. “Prijavite to, Bernardiću, ako znate što je to ispod stola, jer sudjelujete u tome ako nešto znate, a niste prijavili”, kazao je Bandić. Izrazio je bojazan da će u Uredu za socijalnu skrb morati osnovati fond pomoći onima koji ne mogu platiti stanarinu, ogrjev i ostalo. HDZ-ovka Danira Bilić upitala je Čovića zašto se ne provodi zakon o otpadu koji je na snazi dvije godine i koji je propisao da se ne smije naplaćivati odvoz otpada po veličini nekretnine te zašto još nije zaživjela naplata po volumenu ili količini otpada.

Čović je odgovorio da je sustav odvoza i deponiranja otpada u Zagrebu funkcionira dobro te nema prigovora. Napomenuo je da rade na novom modelu, naplate po količini koji, kazao je, treba dobro napraviti. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će brzo imati konačno riješenje tog problema, jer sustav naplate otpada po veličini nekretnine nije dobar te treba vršiti naplatu po količini otpada.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close