Coning: Kredit smo dobili po uobičajenim uvjetima

Tvrka Coning d.d. u trenutku dobivanja kredita od strane Croatia osiguranja (CO) nije bila u blokadi i taj je kredit dobiven u redovitoj proceduri, a CO je za taj kredit dobila jamstvo banke, doznaje se danas u Coningu.

“Tvrtka Coning dobila je kredit od Croatia osiguranja po uobičajenim uvjetima po kojima ta tvrtka daje kredite svim svojim osiguranicima. Kao osiguranje kredita Coning je dao bankovno jamstvo svoje poslovne banke, a kao pokriće za to jamstvo dana je hipoteka na novi Coningov hotel u Trakošćanu. Poslovna banka odobrila je iznos ovog jamstva u okviru već postojećeg kreditnog aranžmana, a iznos navedenog jamstva samo je jedna tranša tog aranžmana”, stoji u pisanoj izjavi financijskog direktora Coninga d.d. Marinka Benića na upit Hine da prokomentiraju pisanje medija da je Coning, kojem je jedan od osnivača čelnik HNS-a Radimir Čačić, dva dana prije parlamentarnih izbora od Croatia osiguranja (CO) dobio kredit od 4 milijuna kuna uz povoljnu kamatu.

Benić je u telefonskom razgovoru dodao i da je procedura za odobravanje kredita započela tri mjeseca ranije, a poklopilo se da je odobren uoči samih izbora te je potvrdio da je Coning u 2011. bio sedam dana u blokadi, ali to nije bio slučaj u trenutku dobivanja kredita od CO.

“Mi ne možemo komentirati poslovne odluke CO koje nam je odobrilo kredit, a procedura za njegovo dobivanje bila je redovna i u njoj nije bilo ništa sporno”, rekao je Benić.

U pisanoj izjavi upućenoj medijima predsjednik Uprave Coninga Stjepan Ptiček naglašava i da udio Radimira Čačića i njegove supruge u vlasničkoj strukturi te tvrtke nikada nije prelazio 25 posto, kao i da je Čačić 2000. sva svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na odvjetnički ured.

“Suvlasnici Coninga su njegovi bivši i sadašnji zaposlenici i to njih 330, a udio Radimira Čačića i njegove supruge u vlasničkoj strukturi nikada nije prelazio 25 posto. Isto tako gospodin Radimir Čačić, još je davne 2000. godine sva svoja vlasnička i upravljačka prava prenio na odvjetnički ured, i od tada u upravljačkom i vlasničkom smislu, s tvrtkom Coning nema ništa. Također, poznato je da je prema Zakonu o trgovačkim društvima za poslovanje kompanije nadležna Uprava, koja donosi i provodi odluke te za njih odgovara. Stoga vas, kao predsjednik uprave kompanije koja zapošljava preko 200 djelatnika, molim da nam dopustite da poslujemo pod istim uvjetima kao i sve druge kompanije na hrvatskom tržištu”, stoji u izjavi predsjednika Uprave.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!