Colliers: Situacija na tržištu nekretnina nešto je optimističnija

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2010. u 14:35

Na tržištu trgovačkih prostora nastavit će se pad renti, za oko 10 posto ove godine

Situacija na nekretninskom tržištu u Hrvatskoj nešto je optimističnija nego prije godinu dana, ali veći se tržišni zamah pa i eventualne nove investicije mogu očekuju tek krajem ove i tijekom sljedeće godine, procjena je čelnih ljudi konzultantske tvrtke Colliers International Hrvatska iznesena na današnjem susretu s novinarima.

Predstavljajući globalno istraživanje Colliersa o tržištu nekretnina provedeno među 244 investitora diljem svijeta u veljači i ožujku 2010. godine, glavna menadžerica Colliersa Vedrana Likan naglasila je kako investitori i na regionalnoj i na svjetskoj razini vjeruju da će u idućih 12 mjeseci sva tržišta krenuti prema gore očekujući porast potražnje za zakupom i početak rasta renti. Nešto slično može se očekivati i u Hrvatskoj, iako tek u ponekim tržišnim segmentima, poput mogućeg novog investicijskog ciklusa na tržištu uredskih prostora.

Navedenu procjenu u Colliersu temelje na znatno boljoj trenutnoj stopi raspoloživosti tih prostora (vacancy rate) u Hrvatskoj (oko 6 posto) nego u regiji (primjerice u Mađarskoj 20 posto). Iako će se ove godine nastaviti dalji pad renti uredskih prostora od 5 posto u Colliersu ne vjeruju da će ići ispod prosječnih 13,5 do 14 eura po četvornom metru za klasičan prostor od 300 metara četvornih tzv. A klase.

Pad renti nastavit će se i na tržištu trgovačkih prostora, za oko 10 posto ove godine, pri čemu se ne očekuju nove investicije nego dovršetak nekoliko započetih prije dvije-tri godine (trgovački centri u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku). Komentirajući stanje na tom tržištu posebno situaciju oko trgovačkih centara menadžer Colliersa Nenad Peris istaknuo je da je interes internacionalnih zakupaca za te prostore višestruko povećan u odnosu na nekoliko zadnjih godina. Smatra da trgovačke centre u Hrvatskoj čeka redefiniranje i repozicioniranje, a nikako krah.

Na tržištu stambenih prostora očekuju da će se i ove godine nastaviti stagnacija bez najava većih projekata te uz stabilizaciju cijena nakon lanjskog pada. No, ne očekuju da će se ove godine prodati zalihe neprodanih stanova kojih je trenutno na tržištu više od 10 tisuća.

Istaknuvši da je Hrvatska zdravo investicijsko tržište za razvoj novih nekretninskih projekata jer nije prezasićeno i ima prostora za kvalitetne nekretnine, Vedrana Likan ocjenjuje da je sada pravo vrijeme za investitore da počnu ozbiljnije promišljati o Hrvatskoj.

Iako je i dalje ‘na snazi’ pet problema koji Hrvatsku čine nekonkurentnim tržištem za nekretnine (porezni sustav, administracija, korupcija, zakon o strancima-zapošljavanje i dosta neriješenih vlasničkih odnosa), Likan ističe kako strani investitori promatraju Hrvatsku te vjeruje da će izlazak iz krize donijeti i nove investicijske cikluse.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vrhunski stručnjaci, vrhunska procjena!?
a zbog čega smo u plantaži banana?????
zbog takvih stručnih procjena!?

New Report

Close