CNN uvrstio hrvatski Farmeron među 7 ‘najluđih’ bežičnih inovacija

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2012. u 16:25

Zahvaljujući naglom razvoju interneta, svijet je danas pun stvari i gadgeta koji se povezuju bežično. Evo nekih ‘najluđih’ po izboru CNN Moneya.

Farmeron
Zanimljivo, u CNN-ovom izboru našao se hrvatski start-up Farmeron, poznat po softveru koji farmerima omogućuje praćenje podataka o njihovoj stoci putem bežičnih senzora, poput primjerice, koliko pojedna krava proizvodi mlijeka. Matija Kopić, osnivač Farmerona, stvorio je Farmeron nakon što je, odrastavši na farmi, shvatio da je poljoprivrednicima teško pratiti podatke o njihovoj stoci i proizvodnji. Na kraju, osječki start-up postao je svjetski poznat, privukavši interes ulagača.

Inače, Farmeron je suorganizator startup konferencije Geeks on a Plane Zagreb koja će se u hrvatskoj metropoli održati 26. rujna, u čijem će sklopu biti održano i natjecanje tehnoloških inovativnih tvrtki i projekata kao i rasprava o stanju regionalne startup scene. Pratite sutra Poslovni.hr jer dijelimo i ulaznice za konferenciju!

ReadIYmate
Pariška tvrtka ReadIYmate proizvodi robotske igračke od papira koje se povezuju putem Wi-fija, kreću se i rade zabavne zvukove, ovisno o tome što se događa u vašem digitalnom životu. Naime, ako vam stigne e-mail od punice, kartonski robotić može uzviknuti ‘oh ne’ i trčkarati po vašem stolu. Ili, ako vam prijatelj ‘lajka’ fotografiju na Facebooku, igračka može skakutati uz veselu glazbu. Unutar svake igračke mali motor i zvučnik te mali ‘kompjuterski mozak’ koji sadrži mp3 dekoder, 2 GB prostora i Wi-Fi čip. Osnovni model igračaka košta 109 dolara.

Natural Fuse
Natural Fuse je koncept s umjetničkim prizvukom koji prati koliko ugljičnog dioksida absorbiraju biljke, a podaci se prate za više biljaka “priključenih” putem interneta u svojevrsnu online ‘energetsku’ mrežu.




Vitality GlowCaps
Vitality GlowCaps je sustav koji nadzire uzima li pacijent tablete sukladno propisanom receptu. Ukoliko pacijent propusti dozu, nakon pola sata zasvijetlit će poklopac koji je bežično povezan s pripadujućim internetskim uređajem. Ukoliko prođe sat vremena, poklopac će svjetliti i zvoniti. Nakon dva sata, pacijent će primiti SMS poruku ili telefonski poziv. Sustav se može podesiti i da šalje obavijesti osobi od povjerenja ili liječniku.

Lonely Christmas Tree
Lonely Christmas Tree možda vam uljepša božićne blagadane. Naime, navedeni sustav će osvjetliti vaše drvce kada primiti e-mail ili komentar na Youtubeu.

Donflush.me
Donflush.me je internetska platforma namijenjena stanovnicima New Yorku. A što zapravo radi? U slučaju preplavljvanja njujorške kanalizacije, korisnici mogu dobiti tekstualnu poruku o trenutnoj situaciji, što bi ih trebalo potaknuti da ne troše previše vode u kućanstvima i pogoršaju stvar.

24eight
Tvrtka 24eight stvorila je takozvane ‘bežične pelene’ s ugrađenim čipom koji roditeljima šalje SMS kada je vrijeme za – promjenu pelena.

Komentirajte prvi

New Report

Close