CNN nautičarima preporuča Dalmaciju

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2010. u 08:30

Opisujući obalu Dalmacije kao Azurnu obalu istoka i skriveni dragulj Sredozemlja, američki je CNN jučer je u svojoj mjesečnoj emisiji o jedrenju Mainsail, preporučio nautičarima da je posjete najesen, kada odu turisti, a još je uvijek toplo.

“Za posjetitelje u potrazi za mirnijim vremenom, jesen, nakon što su otišle ljetne gomile a vrijeme je i dalje toplo, tada dalmatinska obala zaista dolazi na svoje”, preporuča CNN. “Od povijesno očaravajućeg Splita i otmjenog Hvara, na slikoviti otok Korčulu i neponovljivi utvrđeni grad Dubrovnik”, to je itinerar za petodnevno jesensko krstarenje duž Dalmatinske obale, koji preporuča Mainsail, uključivo i posjet otoku Mljetu.

Hollywoodske zvijezde Sean Connery, Gywneth Paltrow i Pierce Brosnan javno iskazuju svoju ljubav za dalmatinsku obalu, dok Clint Eastwood i Sharon Stone kažu da su tamo tražili vlastiti otok, navodi CNN. Ističe se da je hrvatska obala Jadrana glasovita po svojim srednjovjekovnim kamenim gradovima, rimskim iskopinama, slikovitim lukama i kristalno čistom moru, koji privlače brojne superjahte tijekom ljetnih mjeseci, kao i sve veći broj stranih turista.

Opisujući destinacije predloženog krstarenja, CNN među ostalim ističe bogatstvo rimskih i renesansnih spomenika u Splitu, te niz modernih kulturnih događanja, preporučujući posjet filmskom festivalu sredinom rujna. Za Hvar navodi da slovi kao utočište jet-seta, hrvatski Saint-Tropez, čijoj su popularnosti pridonijeli Brad Pitt, Sharon Stone i Steven Spielberg, te kaže da ne treba propustiti klub Carpe Diem, gdje navraćaju slavne osobe.

Uz ljepote Korčule, ističe se da je to mjesto rođenja Marka Pola, te preporuča Moreška i posjet biskupskoj riznici s izuzetnom zbirkom sakralne i renesansne umjetnosti iz Hrvatske i Italije. Na Mljetu se pak preporuča sidrenje u uvali Pomena i posjet Nacionalnom parku, s njegovim bistrim jezerima, mirnim plažama i slikovitim biciklističkim stazama.

Krstarenje završava pod zidinama Dubrovnika, “Bisera Jadrana”, koji ja sa svojim baroknim crkvama, bogato ukrašenim palačama i popločanim ulicama pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine i smatra se jednim od najprofinjenijih povijesnih gradova u Europi, navodi CNN.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close