Clinton najavila unapređenje trgovinskih odnosa s Rusijom

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2012. u 15:50

Američki Kongres mogao bi ovoga mjeseca unaprijediti trgovinske odnose s Rusijom, u okviru nastojanja Obamine administracije da poboljša odnose s Moskvom i otvori rusko tržište za više američkih tvrtki, izjavila je u subotu američka državna tajnica Hillary Clinton.

Clinton je, govoreći na summitu Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma (APEC) u Vladivostoku, rekla da Obamina administracija surađuje s Kongresom na ukidanju Jackson-Vanikova amandmana iz 1974., hladnoratovske zakonske odredbe koja blokira uvođenje normalnih trgovinskih povlastica za Rusiju.

“Kako bi bili sigurni da će se naše tvrtke natjecati ovdje u Rusiji, mi usko surađujemo s Kongresom na ukidanju primjene Jackson-Vanikova amandmana na Rusiju i jamčenju Rusiji trajno normaliziranih trgovinskih odnosa”, rekla je Clinton. “Nadamo se da će Kongres djelovati na tom važnom zakonodavnom aktu ovoga mjeseca”, dodala je.

Kongres je pod pritiskom da odobri zakon o trajnoj normalizaciji trgovinskih odnosa (PNTR) zbog ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) prošloga mjeseca, koje su Sjedinjene Države snažno podupirale. Američke poslovne grupacije se nadaju da će Predstavnički dom Kongresa i Senat prihvatiti taj zakon u rujnu, prije nego li se zastupnici vrate kućama radi kampanje za izbore 6. studenoga. Tvrtke brine da bez toga američke tvrtke neće dobiti pristup na novootvorena tržišta usluga i da mogu biti izložene ruskih trgovinskim protumjerama.

No, s problemima u Kongresu zbog potpore Moskve za Iran i Siriju, kao i s kršenjem ljudskih prava u Rusiji, vrijeme glasovanja još nije određeno. Jackson-Vanikov amandman povezuje normalno carinjenje roba iz bivšeg Sovjetskog Saveza za prava Židova da emigriraju. Taj zakon ostao je na snazi unatoč pravilima WTO-a koji zahtijevaju od članica da osiguraju normalne trgovinske odnose jedne prema drugima na bezuvjetnoj osnovi.

Međutim, Kongres bi mogao dodati neke uvjete zakonu o PNTR-u, uključujući i mjere protiv ruskih dužnosnika zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney, koji je Rusiju nazvao “geopolitičkim neprijateljem broj jedan” za Sjedinjene Države, rekao je da podržati PNTR za Rusiju, samo ako bude popraćen mjerama vezanim uz ruska kršenja ljudskih prava.

Clinton na summitu u Vladivostoku sudjeluje umjesto predsjednika Baracka Obame, koji se priprema za američke predsjedničke izbore u studenome.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close